Poučne priče i tekstovi

Bolest kao Allahova blagodat

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

U danasnjem vremenu rasirene su mnoge bolesti pa i one koje su za nasu medicinu nepoznate i neizljecive. Od njih ne moze da bude siguran niko bez obzira da li bio star ili mlad,siromasan ili bogat… To je iskusenje u kome smo svi jednaki osim po ishodu i razumjevanju blagodati i pocasti kojima nas Gospodar bolescu daruje. Moze to da bude samo ispit na kome cemo past zbog pomanjkanja sabura (sacuvao nas Allah takvih iskusenja) ili spas i vjecna sreca…

Ukoliko bismo istinski shvatili tu blagodat, tada bismo sigurno cinili dovu kakvu je cinio Ubejj ibn Ka’b nakon sto mu je Allahov Poslanik s.a.w.s objasnio znacenje bolesti sto nas pogadjaju. Molio je Allaha Ubejj da mu bol nikada ne prestaje ali da ga ne sprecava da obavi umru, hadz, borbu na Allahovom putu i namaze u dzematu. Kasnije, kad god bi mu prijatelji dotakli kozu, osjetili bi temperaturu koja ga je mucila do smrti.

Pa i sam Poslanik s.a.w.s je cesto bolovao teske bolesti od koje je gorio u groznici i rashladjivao se hladnom vodom. Drzao se za slabine od bolova. Znao je Allahov Miljenik po petnaest dana ni oka ne sklopit od bolova i groznice ali nikada nije htio uputit dovu Allahu s.w.t da mu olaksa jer je rekao: „Nama poslanicima uvecavaju se bolovi kako bi nam bilo oprosteno.“

Ya Rabb, smiluj nam se, ako je tako trpio Poslanik s.a.w.s koji je bio najzasluzniji da bude postedjen bolova i iskusenja, kako onda mi, veliki grijesnici, mozemo da se zalostimo zbog bolesti i bolova kada znamo da nam Allah s.w.t grijehe prasta za sve od uboda trna pa nadalje.

Zar mi, kao takvi grijesnici, ne bismo trebali da se radujemo svakoj groznici i da je prizeljkujemo jer znamo da smo toliko oholi da ni teobu dovoljno ne cinimo.

Enes prenosi od Poslanika s.a.w.s : “Kada se covjek razboli tri dana, izaci ce iz grijeha kao onda kada je rodjen – Takodje je rekao “Bolesnikova se dova ne odbija sve dok ne ozdravi.“

Zamislimo samo kako je nas Gospodar milostiv prema nama. Mi uporno grijesimo i nadmeno se ponasamo kao da Allah zavisi od nas a ne mi od Njega ali On nam opet daje dvije velike blagodati kroz bolest: oprost grijeha i udovoljavanje dova. Pa zar ima nesto ljepse od toga?

Grijesnik, potpuno ociscen i jos ima sansu za ispunjenje zelja, udovoljavanje dova kao da je mudzahid na Allahovom putu, kao da je pored Kabe na hadzu, kao da je iskreni postac, kao da je mazlum,… subhanAllah a samo je veliki grijesnik.

Cak i onoga koji je na losem putu kada Allah iskusa nekom bolescu, to ce mu biti iskup i ciscenje, osim ako tu nesrecu nije izazvao neko drugi ili ako ne bi molio nekog mimo Allaha da ga izbavi. A vjernika ako pogodi glavobolja i groznica kostiju, pa ako su mu grijesi koliko Uhud, na njemu nece ostaviti ni mrvicu gorusice grijeha.

Rekao je Poslanik s.a.w.s : “Kada vjernika zadesi bolest, to je poput zeljeza koje udje u vatru pa se lisi onog loseg i ostane ono sto je dobro.“ A kada vjernik ozdravi od bolesti, poredi se za ogrtacem koji padne s neba ali zadrzi svoje osobine. A ko od nas ne bi zelio da dobije novu sansu kao da je ponovo rodjen???

Abdullah ibn Omer prenosi da je Poslanik s.a.w.s rekao: “Ako je covjek na pravoj stazi ibadeta, pa se razboli, meleku zaduzenom za njega se kaze: ‘Pisi dobra djela koja je covjek cinio dok je bio zdrav-sve dok ga ne oslobodim poput odvezane deve ili dok ga ne uzmem Sebi.“

SubhanAllah, koliko je velika Allahova milost prema nama, u isto vrijeme nam brise nase grijehe i ruzne postupke a pise dobra djela koja smo radili prije bolesti. Elhamdulillah kada smo muslimani, elhamdulillah kada znamo Allahove blagodati prema nama pa se radujemo svakoj bolesti i groznici. Nadamo se da ce nas one spasit od dzehennemske vatre jer je Poslanik s.a.w.s rekao: „Groznica je zeravica Dzehennema i ona ce vjerniku zamjenit patnju u Vatri.“

Jos ako se sjetimo da je ta dunjalucka zeravica prolazna a ona na ahiretu vjecna, tada ce mo siguro svaku bolest docekat kao dragog gosta, donosioca sanse za novi pocetak ili odlazak na bolji svijet, bez straha od Sirat cuprije ili Knjige nasih djela.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta