Kur'an

Časni Kur’an i njegovi darovi

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Tekst nam je poslao jedan naš posjetitelj, hafiz Kur’ana, u kojem opisiva kakve pozitivne stvari su mu se desile u životu od dana kada je se posvetio učenju cijelog Kur’ana napamet

Prije nekoliko sati pogledao sam jednu od epizoda “Putnik sa Kur’anom” uvaženog karije Fahda Kanderija, u kojoj govori o blagodatima Kur’ana i, između ostalog, naglašava da će “zbog tvog hifza Kur’ana Uzvišeni Allah popraviti kako tvoj dunjaluk, tako i dunjaluk tvoje porodice, tvog grada”, tj. ako se posvetiš učenju Allahovog Govora, vidjet ćeš razne darove i okusiti različite blagodati od svog Gospodara. To me je potaklo da ukratko opišem svoje iskustvo u vezi s tim, ne bih li bio sebeb da popravimo i uljepšamo našu vezu sa Kur’anom

Mi vam knjigu objavljujemo u kojoj je slava vaša, pa zašto se ne opametite?” (El-Enbija, 10)

Uputa je Allahov dar koji je čovjeku ukazao neizmjernu čast, a hifz časnog Kur’ana, tj. da zapamti i razumije Allahov govor, predstavlja izuzetno veliku počast i blagodat. U narednim redovima sa vama ću podijeliti iskustvo na svom putu hifza Kur’ana, kako bih time braću i sestre podstaknuo da poprave svoj odnos prema Allahovom Govoru. Prije nekoliko sati pogledao sam jednu od epizoda “Putnik sa Kur’anom” uvaženog karije Fahda Kanderija, u kojoj govori o blagodatima Kur’ana i, između ostalog, naglašava da će “zbog tvog hifza Kur’ana Uzvišeni Allah popraviti kako tvoj dunjaluk, tako i dunjaluk tvoje porodice, tvog grada”, tj. ako se posvetiš učenju Allahovog Govora, vidjet ćeš razne darove i okusiti različite blagodati od svog Gospodara. To me je potaklo da ukratko opišem svoje iskustvo u vezi s tim, ne bih li bio sebeb da popravimo i uljepšamo našu vezu sa Kur’anom.

1. Dunjaluk

Prvu dunjalučku blagodat i dar koji Allah, s.v.t., daje onome ko se posvetio Kur’anu jeste i lijep odnos prema roditeljima. Neko će možda upitati: kakve veze ima učenje Kur’ana i odnos prema roditeljima? Ima! I to velike! Tako mi Allaha, otkad sam se posvetio Allahovoj Knjizi, moje je srce milostivo i blago prema njima, moje je lice uvijek nasmijano za njih, moji dunjalučki uspjesi unose mir i sreću u njihova prsa, nikad ne izgovorim riječ koja bi ih uvrijedila, oneraspoložila i sl. A to je samo sa uputom moga Gospodara i Njegovim rahmetom. Da li za roba ima veće slasti od toga da upita svoju majku: “Majko, jesi li ti zadovoljna sa mnom?”, a ona odgovori: “Jesam, sine!” Hvala Allahu Uzvišenom!

O, ti koji si završio fakultet i ne možeš da nađeš adekvatan posao iz svoje struke, često razmišljaš čemu tolike godine studiranja, svi ti ispiti, trud, odricanja… Popravi svoj odnos sa Kur’anom, a ja ti garantujem da ćeš plodove ubrzo vidjeti. Upozoravam te da Kur’an nikako ne učiš radi toga! Ne! Kur’an se uči samo i isključivo radi Allahovog zadovoljstva, ali je jedna od nagrada tvog Gospodara i to da će se tvoja materijalna situacija popraviti i da ćeš ubrzo pronaći posao i rizk – opskrbu koji će te učiniti srećnim.

Kao i većina omladine, nakon završenih studija nisam mogao da nađem adekvatan posao, i nakon određenog perioda, Allah mi pred zoru šalje u snu moju majku koja me obavještava da ću se ubrzo zaposliti. Tako mi Allaha, nedugo nakon toga, spletom “čudnih okolnosti”, potpuno neplanirano, našao sam posao i zadovoljan sam, elhamdulillah.

Od dunjalučkih blagodati za svakog insana jeste i dom, kuća ili stan. U današnjem vremenu većina omladine stanuje kod svojih roditelja ili pod kiriju, a o kupovini nekog stana ili kuće gotovo je i smiješno govoriti. Ja ću ti samo spomenuti da je i to jedna od dunjalučkih blagodati moga Gospodara prema meni, tj. uskoro ću imati sopstveni stan, mada me to nikada nije interesovalo i nikada o tome nisam ni razmišljao (jer imam svoju sobu kod roditelja). Spomenut ću ti samo da novac za stan ne bih mogao da zaradim ni za desetine godina rada u našim uslovima, već mi je nekoliko osoba, potpuno iznenada i neočekivano, poklonilo veću sumu novca, a manji dio sam ostao (beskamatno i bez roka) dužan, koji ću, inšallah, vratiti. Oni kojima je potreban dom znaju o kakvoj se blagodati radi. Hvala Uzvišenom Allahu!

Jedna od dunjalučkih blagodati koje ćeš dobiti, uz Allahovu dozvolu, jeste i ugled kod ljudi. Još jedanput te podsjećam da Kur’an ne učiš radi toga, jer će to tvoj hifz pokvariti, tvoja djela uništiti i na kraju ćeš biti bačen u Džehennem ponižen i osramoćen, ali je i to jedna od nagrada koju Allah daje onome ko se posveti Allahovoj Knjizi. Ja ću samo kratko spomenuti jednu malo smiješnu i poučnu situaciju koju sam imao na poslu. Direktor me zbog nekih privatnih stvari često vrijeđao, uznemiravao, omalovažavao, ali kad je čuo od jednog mladića da sam hafiz Kur’ana, naglo je pocrvenjeo, počeo da guta pljuvačku i drhtavo me upitao: “Čekaj… ti si hafiz Kur’ana?“ Subhanallah! Nakon toga, postao je izuzetno dobar i fin prema meni”

Poslanik, a.s., rekao je da Uzvišeni Allah ima posebnu grupu ljudi na Zemlji, a to su ehlul-Kur’an. Pa je i to jedna od dunjalučkih blagodati što ćeš postati “poseban” i upoznati raznu braću koja su “posebna” kao i ti, vidjet ćeš i čuti razne priče i keramete – čuda, koji im se dešavaju u životima. Oni koji pripadaju ehlul-Kur’anu znaju o čemu govorim. Jedan od dunjalučkih darova onima koji su se posvetili Allahovoj Knjizi jeste i zdrava i pokorna porodica. Nije rijetkost čuti da su u takvim porodicama i supruge i djeca hafizi Kur’ana, Buharije, Muslima i dr. Dunjalučkih nagrada, zaista, ima još puno, i one se vide i osjećaju svakog dana, ali zadržat ćemo se na ovome, jer su navedeni dunjalučki darovi najvažniji za svakog insana.

2. Ahiret

Kako Kur’an utječe na tvoj ahiret, tj. tvoj iman, to ne mogu da opišem riječima. To se mora doživjeti. O tome kako pojedini ajeti utječu na tebe, mogû ti reći oni koji su doživjeli onaj osećaj kao kada te neko priključi na visokonaponsku struju, kada ti se tijelo trese od straha prema Uzvišenom Allahu i kada nakon toga osjećaš rasterećenost, olakšanje, zadovoljstvo. O tome, također, pitaj one koji znaju ljepotu gluhih noći, a posebno ramazanskih noći, i namaza u njima, a davno je rečeno: “Noćni namaz je namaz učača Kur’ana”.

Molimo Uzvišenog Allaha da nas učini od ehlul-Kur’ana i da nas Svojim rahmetom uvede u najveća džennetska prostranstva, molim Ga da ovaj tekst podstakne braću i sestre da razmisle šta propuštaju, da razmisle kako oni to vjeruju u Allaha, a istovremeno Ga izbjegavaju, tj. izbjegavaju Njegovu Knjigu, i neka je salavat i selam na Muhammeda, alejhis-salatu ves-selam.

Brat E. A.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta