Tekstovi

Da li sam ja od onih koje Allah voli?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Osnovna je ljudska potreba da se osjećamo voljeno. Vjernicima je još veća i dublja potreba da nas naš Stvoritelj voli. Što trebamo činiti da bi zaslužili ljubav Onoga Koji je stvorio ljubav? Odgovori sebi iskreno na sljedeća četiri pitanja:

1.Trudiš li se slijediti sunnet Poslanika sallallahu alejhi ve sellem?

Poslanik sallallahu alejhi ve sellem i ostali poslanici su nam primjeri kako živjeti život na najbolji mogući način u svoju korist. „Reci: ‘Ako Allaha volite, mene slijedite, i vas će Allah voljeti i grijehe vam oprostiti!’ – A Allah prašta i samilostan je.“ (Kur’an; Ali Imran, 31)

2.Trudiš li se činiti dobro?

Allah ne gleda marku tvog automobila, ali gleda način na koji kontroliraš svoj bijes. Allah ne gleda na kvadraturu tvoje kuće, već na prostranstvo u tvom srcu. Njega ne zanima marka odjeće koju nosiš, već ono što nosiš u sebi. Allah voli one koji čine dobro.

Zaista, Allah ne gleda u vaša tijela, niti u vaše likove, nego gleda u vaša srca i vaša djela.” (Muslim)

…za one koji, i kad su u obilju i kad su u oskudici, udjeljuju, koji srdžbu savlađuju i ljudima praštaju – a Allah voli one koji dobra djela čine.“ (Kur’an; Ali Imran, 134)

3.Jesi li čvrst i odlučan u svom vjerovanju?

Kad se suoče s izborom da učine nešto ispravno, ali teško ili nešto što je lako, ali pogrešno, oni koji su nepokolebljivi odabiru teži ali čisti i ispravan put. Ako vjernika zadesi iskušenje, hrabro i strpljivo će sačekati da iskušenje prođe, čvrsto se uzdajući u svoga Gospodara. „A koliko je bilo vjerovjesnika uz koje su se mnogi iskreni vjernici borili, pa nisu klonuli zbog nevolja koje su ih na Allahovom putu snalazile, i nisu posustajali niti su se predavali – a Allah izdržljive voli.“ (Ali Imran, 146)

4.Vjeruješ li Allahu?

Oni koji vjeruju Allahu podsjećaju se na Njegov plan za njih kad trpe gubitak ili bol. Oni koji vjeruju Allahu, vjeruju da će On na njihovu dovu odgovoriti. Oni koji se pouzdaju u Allaha, nikada ne gube nadu u Allahov oprost i milost.

„…i ne gubite nadu u milost Allahovu; samo nevjernici gube nadu u Allahovu milost.“ (Jusuf, 87)

…Allah zaista voli one koji se uzdaju u Njega.“ (Ali Imran, 159)

Ukoliko su tvoji odgovori potvrdni – raduj se. Ukoliko nisu, iskoristi ovaj momenat i donesi odluku za svoje bolje sutra, nedaj da te šejtan odvrati od nade u Allahov oprost i sjeti se da nije kasno sve dok je duša u tijelu.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta