Odgovori

Da li u navedenom slučaju imam pravo tražiti od muža da me razvede?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PITANJE: Selam alejkum, imajući u vidu uputstva data na Vašoj stranici, a u vezi načina formulacije pitanja koja Vam šaljemo, nastojat ću vrlo kratko objasniti problem ili dilemu pred kojom sam se našla, a za koju mi je prijeko potrebno Vaše mišljenje, jer sama nisam dovoljno stručna, ni objektivna. Naime, islam sam počela prakticirati ne tako davno, i u tome mi je, od uspostavljanja namaza pa nadalje, pomogao čovjek za kojeg sam se na kraju pristala udati kao druga žena, odrekavši se izdržavanja i njegove obaveze da me posjećuje svaki drugi dan. Za dotičnog čovjeka sam se odlučila udati jer sam smatrala da će mi pomoći da budem bolja vjernica, bez obzira na stigmu koju višeženstvo ima u današnjem društvu…

Međutim, taj nazovi brak se pretvorio u njegov dolazak jednom sedmično ili rjeđe navečer, na nekih par sati, tako da se nisam osjećala kao supruga, nego kao tajna ljubavnica, što je vrlo ponižavajuće djelovalo na mene. Nije imao namjeru niti da ima djecu sa mnom, niti da prakticira sve ono sto brak predstavlja, niti da se brine o meni, osim dijela koji se odnosi na najniže ljudske pobude, iako je to u razgovoru prije braka na neki način obećao. Brak je obznanio nekolicini prijatelja, te po tom osnovu tvrdio da nije tajni. Kad sam saznala da mu je prva žena trudna, a bila je trudna i prije našeg stupanja u brak, rekao je da je njegovo pravo da mi ne kaže (što poštujem), ali da to nije učinio i zbog uroka ili da joj šta loše ne poželim. To me je strašno pogodilo, da takvo mišljenje ima o meni, pored ponižavajućeg položaja u koji me je doveo.

Poslije toga sam tražila da me razvede, jer taj brak po mom mišljenju nije bio brak u islamskom smislu, već je prije ličio na zapadnjačku preljubničku aferu, i ismijavanje svega onoga što u islamu brak predstavlja. Razveo me je (uz riječi da mi se Allah dž.š. smiluje), i sada imam strah od Allahove srdžbe, imajući u vidu riječi Poslanika sallallahu alejhi we sellem „Koja god žena zatraži razvod od svoga muža bez šerijatski opravdanog razloga – džennetski miris je takvoj ženi zabranjen!“ Moje pitanje je da li su moji razlozi za traženje razvoda šerijatski opravdani? Molim Vas pomozite mi, jer ne samo da sam ponižena odnosom tog čovjeka, već me je i strah da sam učinila veliki grijeh. Unaprijed hvala!

ODGOVOR:  Hvala Allahu Gospodaru svjetova, salavat i selam na Poslanika Njegova a zatim: Brak u Islamu je zajednica koja se gradi na osnovu nužnih šerijatskih smjernica i dodatnih uslova pri čemu oboje imaju skup prava i obaveza koje mogu uslovima oprostiti, proširiti, ograničiti i sl.

Brak ne smije biti u potpunosti tajan a oko detalja se razilaze islamski učenjaci. Prema tome, ako je on obećao pri sklapanju braka više od onoga što je na koncu davao onda ste na osnovu toga imali pravo na traženje razvoda. Također, ukoliko ste ga zbog nečega zamrzili pa se bojite da nećete ispunjavati vaše obaveze prema njemu imali ste pravo na traženje razvoda. Bilo kako bilo, sada ste slobodni i vi najbolje znate šta ste tačno dogovorili pri vjenčanju pa vam niko drugi ne može precizno odgovoriti na postavljeno pitanje. Život ide dalje, pamet u glavu i više sreće u sljedećem braku, a ako se još uvijek bojite da ste bespravno tražili razvod onda se pokajte od tog eventualnog grijeha i to je sve. Allah najbolje zna.

Na pitanje odgovorio Jasmin Durić, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta