Sabah namaz

Deset činjenica o sabah-namazu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:
1. Sabah namaz je, uz jaciju, najteži namaz za munafike – El-Buhari

2. Sabah svjedoče posebni meleki, meleki dana i meleki noći, pa prenose Gospodaru, a On bolje zna, kako su zatekli ili ostavili Njegove robove. – El-Buhari

3. Berićet počinje i najviše ga ima na sabahu, jer je Poslanik, a.s., molio da Allah blagoslovi rano sabahsko ustajanje njegovom Ummetu – Et-Tirmizi, sahih

4. Dva rekata sabahskog sunneta su vrjedniji od svega što sunce obasjava – Muslim

5. Ko klanja (farz) prije izlaska sunca i prije zalaska neće ući u Vatru, – Ibn Madže, sahih.

6. Poslanik je nekad klanjao sunnet sabahski u kući, a nekad u džamiji, 

7. Klanjao je sunnet sabaha kratko (brzo uz upotpunjenje svih namaskih radnji), Omer, r.a., govori o toj brzini: “Pitao sam se da li je stigao proučiti i Fatihu!”

8. Učio je Kafiruun i Ihlas na sabahskom sunnetu, a na farzu je učio različite i duže sure.

9. Iza sabahskog sunneta bi Poslanik,a.s., čekajući ikamet, podlaktio se i ležao u kući, ako ga uhvati san da mu glava spadne sa podignute podlaktice. Isprobaj ovo i oživi ovaj sunnet radi velike nagrade.

10. iza farza bi nekad odlazio u kuću i zikrio , a nekad je ostajao u džamiji ne pomijerajući se s mjesta, klanjajući iza toga, kad sunce izađe, duha namaz, a nagrada je kao da se obavio hadž i umar upotpunisti.

 
Ismet ef. Purdić
 
Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta