Humanitarni kutak

Djevojčica Merjem stala na noge

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Dobili smo pismo od porodice Dzinovic u kojem nas obavjestavaju da je mala Merjem (gornja slika) prvi put stala na svoje noge (za malu Merjem je prikupljata pomoc u mjesecu ramzanu i prikupljeno je 25.679 svedskih kruna – preko 2,5 hiljade eura). Evo pisma: “EsSelamu alejkum! Obavještavamo vas da je nedavno malena Merjem Džinović-Ajanović iz Zenice, elhamdulillah, sa svojih pet i po godina prvi put stala na svoje noge. Zahvala na tome prije svega pripada Uzvišenom Allahu a potom Mu upućujemo dovu da nagradi najboljim sve one koji su učestvovali u…

pomoći da se obezbijede sredstva za ortozu – protezu pomoću koje je Merjem stala na svoje noge. Akcija je trajala oko tri mjeseca zbog velikog iznosa koji je trebalo uplatiti za izradu ortoze jer se radi o jednom od najsavremenijih pomagala koje posjeduje mehaničke i elektronske dijelove koji stimulišu mišiće. Na priloženoj slici imate priliku vidjeti Merjem u oktobru ove godine u Sarajevu u završnoj fazi izrade ortoze, u trenutku kada je prvi put stala na svoje noge. Njena mati, djed i nana koji su bili prisutni teško mogu opisati Merjeminu radost u tom trenutku.

Ovo je još uvijek bila nepotpuna ortoza jer nakon toga dolazi još dodatni dio koji podupire njen vrat i specijalne cipele koje idu uz ortozu. Merjem sada uči da stoji u ortozi u trajanju od oko mjesec dana, a potom će sa Allahovom, dž.š., dozvolom pokušati načiniti i prve korake. EsSelamu alejkum!

Familija Džinović”

OVAKO JE STAJALO U APELU ZA POMOC MALOJ MERJEMI:

APEL ZA POMOĆ DJEVOJČICI MERJEMI

Džinović-Ajanović Merjema iz Zenice je rođena 25.04.2005 god. na KCU Sarajevo. Radi prijevremenog rođenja (kraj sedmog i početak osmog mjeseca trudnoće) Merjema je imala nerazvijena pluća i ostale organe pa je nekoliko sedmica provela u inkubatoru uz oksigenu terapiju. Zbog dugog perioda boravka u inkubatoru došlo je do pojave vazdušnih mjehura na mozgu i do oštećenja istog. To se odrazilo na njene psiho-motoričke funkcije, bila je nepokretna i imala je iskrivljene kukove sa dijagnozom cerebralna paraliza. Stoga Merjem ni danas sa 5 godina nije stala na svoje noge.

Stanje njenih kukova i mišića sada je bolje nakon nekoliko teških operacija radi sanacije tih problema na klinici Koševo i u inostranstvu, ali i dalje ima jednu nogu kraću za 2 cm. Takođe, pošto je njoj već 5 godina a nikada nije prohodala, njeni živci i mišići sada se moraju elektronski stimulisati. Mora se nadomjestiti i tih 2 cm razlike dužine nogu. Stoga su ljekari preporučili nošenje proteze koja se zove ortoza i obuhvataće njene noge i kukove, te njen vrat. Bez te proteze Merjemi ljekari ne daju šansu da stane na svoje noge. Merjem je početkom jula 2010 god. bila na klinici Koševo radi uzimanja mjera za tu protezu. Pošto ona sadrži elektronske dijelove koji se izrađuju u Njemačkoj i pošto obuhvata gotovo cijelo tijelo vrlo je skupa.

Predračun za tu ortozu (protezu) je 16.754,40 KM što je oko 8,500 €. Nakon što je data garancija od strane stratelja da će novac biti isplaćen nakon što se proteza završi ona je data u izradu. Izrada traje dva mjeseca, što znači da novac mora biti sakupljen do početka septembra.

Merjema i njena majka žive kod djeda i nane, pošto je otac ostavio nju i njenu majku ubrzo nakon Merjeminog rođenja a majka je nezaposlena. Otac koji ih je napustio ništa im ne daje jer je i sam već nekoliko godina nezaposlen. Njen djed i nana kao penzioneri nisu u stanju da osiguraju sredstva za Merjemin daljnji tretman. Stoga molimo one koji su u stanju da materijalno pomognu maloj Merjemi da to učine kako bi u dogledno vrijeme uz Allahovu pomoć njeno stanje bilo lakše.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta