Rekaik
perfume bottle with pink petals

Djevojka koja je mirisala na misk

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ovo je priča o lijepom i lošem završetku života. Slučaj ove dvije djevojke u intervjuu za časopis el-Jemama ispričala je Ummu Ahmed ed-Duajdži koja gasuli umrle žene. Ummu Ahmed pripovjeda: „Jedna djevojka, oko dvadeset godina, poginula je u saobraćajnom udesu. Bila je prijateljica moje kćeri. Netom prije nego što je ispustila dušu njena porodica je pitala kako je a njen odgovor je bio ‘el-hamdulillah, dobro sam.’ Međutim, ubrzo nakon toga je umrla.

Donijeli su je u gusulhanu i kada smo je stavili na stol i počeli gasuliti gledali smo u svijetlo lice koje se smiješilo. Izgledala je kao da spava u udobnoj postelji. Na njenom tijelu se nisu primjećivali lomovi kostiju, rane niti je bilo vanjskog krvarenja. Kada smo je htjeli podići da upotpunimo gasuljenje iz njenog nosa počela je curiti bijela tekućina koja je čitavu prostoriju ispunila ugodnim mirisom. Subhanallah! Bio je to pravi pravcati miris miska!

U čudu i nevjerici počele smo ponavljati ‘Allahu ekber’, a moja kćerka kojoj je ova djevojka bila prijateljica, počela je plakati. Poslije sam pitaja djevojčinu tetku kakvim je životom djevojka živjela te mi je rekla: „Otkad je ušla u pubertet nikada nije propustila klanjati farz na vrijeme, od trinaeste godine postila je svaki ponedjeljak i četvrtak, nije slušala muziku, niti pratila serije i filmove, i… imala je namjeru da se počne baviti gasuljenjem umrlih žena.“ Ali, Allah je htio da bude ogasuljena prije nego što sama ogasuli ijednu ženu.

Njene nastavnice i prijateljice, također su je spominjale po dobru pa sam se prisjetila stihova pjesnika koji glase:

Otkucaji srca čovjeku govore
Život u jednom trenu prođe
Neka te po lijepom pamte
Kada smrt po tebe dođe

Uzvišeni Allah je rekao: „… i učini me blagoslovljenim gdje god da budem!“ (Merjem, 31)
________________________________________

Ummu Ahmed potom navodi primjer druge djevojke čiji leš je odavao da nije živjela primjernim životom. Ummu Ahmed kaže: „Donijeli su nam mrtvu djevojku koja je imala oko sedamnaest godina. Kada su je sestre počele gasuliti njeno tijelo bilo je svijetlo ali ubrzo je počelo tamniti i postalo je crno poput mrkle noći.

Allah najbolje zna kakvo je bilo njeno stanje i kakvim je životom živjela. Mi nismo ništa rekle njenoj porodici da ih ne bismo uznemirile, a niti smo ih mogle išta pitati o djevojci. Allah najbolje zna kakva je bila. Allah da nas sačuva od lošeg završetka.“

Priredio: Abdullah Nasup

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta