Hidžab

Dobila sam znak od Gospodara u snu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:
U zadnjih godinu dana imala sam mnogo iskreniju želju za hidžabom u odnosu na raniji period kada je to bio samo još jedan od planova za budućnost. Dani su prolazili, ali moja želja je stojala nepomično na jednom mjestu. Trudila sam se oblačiti pristojno, te kada bi nastupilo namasko vrijeme, a nalazila sam se na fakultetu ili u gradu, stavljala bih mahramu i uvijek nalazila način da obavim svoj namaz. Ali onda slijedi onaj najgori momenat koji me iznova u stopu pratio – skidanje mahrame. Često sam se skrivala između objekata koji su se nalazili u blizini džamije, tajno i najtiše moguće bježeći od očiju javnosti. Tada me je bilo sramota okoline kojoj ću izazvati nedoumice dok nakon obavljanja namaza i napuštanja džamije skidam mahramu i otkrivam kosu.
 
Duboko u sebi preispitivala sam svoj iman, kako i zašto da se stidim okoline, a ne Gospodara i Njegovih naredbi. Pokrivanje muslimanake-hidžab je stroga obaveza svakom pojedincu i muslimanka je dužna da se odmah pokrije kada postane punoljetna u islamskom smislu. I za svaku sekundu bez hidžaba će biti pitana i velika je mogućnost da bude kažnjenja, ako joj Allah ne oprosti. Ono u čemu znam da su jasne spletke i nagovaranja šejtana bila su besmislena pitanja koja sam postavljala sebi: “Kako ću naći posao u struci sa hidžabom” ili “Nemam dovoljno odjeće i mahrama, prvo ću to kupiti, a nakon toga se pokriti“. Nakon što sam se udala često sam razgovarala sa suprugom o svojoj namjeri. Uvijek je bio podrška i najljepšim riječima upućivao savjete, tragajući za odgovorima na moja, vjerujem, čudna pitanja. Najdraži momenti su oni kada zajedno obavljamo namaz i učimo o jedinoj i najljepšoj vjeri.
 
U jednom trenutku dosadilo mi je razmišljati o svojoj odluci, a ništa ne mijenjati po tom pitanju. Govorila bih: “Sa zadnjim položenim ispitom, stavit’ ću hidžab”. Kada se to desilo, noćima sam klanjala istiharu-namaz (posebna vrsta namaza koja se obavlja prilikom dvojbe oko donošenja odluke). Alarm, vrijeme za sabah namaz. Ustajem, uzimam abdest i prisjećam se sna. Krenula sam obići roditelje, prolazim mahalom i svi me sa osmijehom selame, a ja namještam i popravljam hidžab. Nikad ljepši san ne usnih.. jasan znak od Gospodara poslan. Jutro posle toga dobijam poziv za razgovor za posao na sarajevskoj televiziji, uz uslov da potencijalna voditeljica nosi hidžab. Nakon odlaska u Sarajevo i provedenog dana sa hidžabom osjetila sam najljepšu toplinu i mir u srcu. Svoju odluku sam saopštila porodici. Sestra se iskreno obradovala, dok su se roditelji iznenadili. Možda najviše zbog promjene načina oblačenja, ali se svakako iz dana u dan navikavaju. Najveće i meni najdraže radovanje je od strane moga izabranika koji je posebno ponosan na moju, nimalo lahku, odluku u ovom teškom vaktu punom iskušenja.
 
Od toga dana svoju krunu ponosno nosim. Kao diplomirana novinarka sa hidžabom više se ne plašim da li ću imati posao u struci, jer je i taj posao od Allaha, a On vjernicima podari samo ono što je za njih dobro. Najljepši osjećaj koji me prati kada šetam gradom jesu selami sestara. Osjećaj koji se riječima ne može opisati, koji Allah podari vjerniku kojeg voli. Da mogu vratiti vrijeme ne samo godinu, nego bar jedan dan ranije bih se pokrila. Ovaj rahatluk i mir u duši nijedna dunjalučka “blagodat” ne može zamijeniti. Suknjice, kratke majice, fotografije sa najljepšom frizurom, … i ko zna šta, nema cijenu kada znaš da je On tobom zadovoljan. Mene moj hidžab štiti od pogleda, pa i onih bezazlenih, upućenih od stranaca za koje bi dobijala grijeh. Svakodnevno dovama grlim svoju odluku, najljepšim bojama nižem svoje mahrame i iskrenim nijjetom punim svoje srce.
 
Hvala sestrama iz udruženja “Oaza Tuzla” na predivnoj hediji, druženju i novom prijateljstvu u Njegovo ime. Da ih Allah uvede u svoje Džennetske bašče, te da i tako budemo prijateljice. Amin. Molim dragog Allaha da olakša odluku svakoj sestri koja je u nedoumici, koja niže izgovore kao ja i koja misli da neće imati podršku okoline ili posao ili odjeću ili prijatelje. Oslonuvši se na Gospodara, nema mjesta brigama. On nam podari samo ono što je najbolje za nas, u čemu je hajr, čime će On biti zadovoljan. A od toga nam ništa bolje i ne treba. Hidžab je kruna ukrašena najvrijednijim draguljima i dok je nosiš UVIJEK si u pokornosti Gospodaru. On je jedan od najvažniji ibadeta muslimanki i svaka će imati za svaku sekundu pokrivanja, sa Allahovim dopustom, obilatu nagradu
 
FB stranica Oaza Tuzla
Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta