Odgovori

Ženina ljubomora / Kletva iznevjerene djevojke

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ženina ljubomora

PITANJE: Selam alejkum! Kakav je islamski stav o ljubomori i šta muslimanka treba da uradi ako je previše (a možda i još više od toga!) ljubomorna u braku?

ODGOVOR: Ve alejkumus-selam! Islam ne voli krajnosti, ni u pretjerivanju ni u popuštanju. Zladna sredina je najbolja; tj. onako kako je Allah propisao, to je umjerenost. Drži se ove umjerenosti u svim poslovima kako se ne bi operetila preko granica svoje mogućnosti i na tome ustraj.

Dozvoljeno je ženi da bude ljubomorna na svog muža, ali kako i na koji način? Dozvoljeno je ženi da bude ljubomorna na svog muža kada on prelazi granice za koje je Allah Uzvišeni rekao da se ne prelaze, kada ne čini ono što je Allah naredio ili kada vidi da se ne kloni onog što je Uzvišeni Allah zabranio. Na ovakav način ženina ljubomora biva dozvoljena. Tada njena ljubomora biva zaštitna ljubomora. Treba znati razlikovati ljubomoru od uhođenja Sva osjećanja trebaju biti kontrolisana šerijatom. Žena može da osjeća ljubomoru u duši jer je to prirodan osjećaj kojeg imaju sve žene, ali ukoliko bi žena prešla dozvoljenu granicu u svojoj ljubomori, tada bi bila pokuđena.

Hadis Džabira bn ‘Atik al- Ensarija je mjerilo u ovom osjećanju, gdje prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ”Zaista postoji ljubomora koju Allah voli a isto tako postoji ljubomora zbog koje se srdi. Pa što se tiče ljubomore koju Allah voli, to je ona ljubomora u kojoj ima razlog za sumnju, a ona ljubomora koja Allaha srdi jeste ona ljubomora u kojoj nema razloga za sumnju.” (Hasen Hadis, al-Irva’, 7/80.)

Prvo što bi trebala da uradiš ka tvom putu poravljanja ovog osjećaja jeste dova. Dovi da te Allah izliječi ovog problema. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je dovio i ovom dovom: Vehdi kalbi veslul sehimete sadri (Uputi moje srce i izvadi iz mojih prsa pakost).

Drugo; čitaj Kur’anske ajete sa razmišljanjem,

Treće; čitaj biografiju poslanika Muhammeda, s.a.w.s.

Četvrto; čitaj biografije ashaba i ashabijki,

Peto; traži zaštitu kod Allaha kad ti šejtan dobaci loše misli, a pogotovo za ljubomoru.

Na kraju; sakrij svoju pokuđenu ljubomoru i na tome uloži veliki napor. Molim Allaha da ti olakša i zamjeni ti pokuđenu sa zaštitnom ljubomorom.
___________________________________________________

Kletva iznevjerene djevojke

Pitanje: Selam alejkum! Htjela bih da pitam koliko je jaka i šta znači kletva ostavljene djevojke prema muškarcu (nepravedno ostavljena, a prije toga pitana za brak, upoznala sam njegovu porodicu, a on moju)?

Odgovor: Alejkumu selam! Razlog koji ste naveli nikako ne opravdava kletvu. Allah Uzvišeni je Onaj koji određuje i treba biti zadovoljan Njegovom odredbom jer neće nam se desiti osim ono što nam je Allah propisao a od toga je udaja i ženidba. Poznavanje ovog i čvrsto vjerovanje u Allahovo određenje čini čovjeka smirenim i zadovoljnim.

Proklinjati znači da onaj koji se proklinje bude daleko od svakog dobra i kaže se da bude daleko od Allahove milosti. Nije dozvoljeno muslimanu/ki da proklinje nikog od muslimana osim onog koga je Allah prokleo u Svojoj knjizi ili koga je Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, prokleo. Nije dozvoljeno da se proklinje osoba koja učini grijeh, već takve se osobe mudro i blago savjetuju kako bi se njihovo stanje popravilo. Ukoliko neko proklete nekog ko to ne zaslužuje, neka zna da postoji opasnost da se vrati na onog ko proklinje. Proklinjanje nije osobina vjernika i prolinjanje jednog vjernika je kao i njegovo ubistvo. (Vidi hadis u Sahihajn koji ga prenose od Sabita ibn Dahhaka).

Abdullah Mujić, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta