Brak i islamska porodica

I muževi imaju obavezu uljepšavanja

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Uglavnom je opste poznato da zene traba da se uljepsavaju i dotjeruju najljepse za svoje muzeve kako bi ih pomogle u bogobojaznosti i obaranju pogleda, te zastiti od fitne. Medjutim, veoma malo je muskaraca koji uzvracaju to dobrocinstvo time sto se uljepsava i uredjuje za svoju zenu. Nerijetko se dešava da muzevi prilaze zenama u najruznijem obliku, rascupane kose, oznojenog tijela, neopranih zuba i sa veoma…

ruznim zadahom iz usta. Ispunjavanje bracnih duznosti i obaveza u takvoj situaciji je veoma tesko i neugodno te donosi sa sobom odvratnost i poteskocu koju samo jako strpljive mogu da podnesu. Bez obzira kako to zena podnosila, sigurno je da ne osjeca nikakav uzitak i zadovoljstvo sa prilaskom takvog muza i sigurno da ce veoma brzo osjetit odbojnost i odvratnost, koja ce donijeti velike probleme i nesuglasice u braku.

Malo je onih muslimanki koje ce imati hrabrosti upozoriti svog muza na higijenu, jer ce se bojat da je ne shvati pogresno ili da ga ne povrijedi i tako stiteci njegov ego, svjesno ili nesvjesno unistice ljubav prema njemu.

Zbog toga dragi brate, vodi racuna o cistoci i mirisu svog tijela, jer to je obaveza svakog muslimana bez obzira da li se radi o muskarcu ili zeni. Kaze Allah, dželle šanuhu: “…Zaista, Allah voli one koji se kaju i voli one koji se mnogo ciste.“ (El Bekare, 222) U druga cetiri ajeta sure El Muddesir, On upozorava Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem, : “O ti, pokriveni!”(1) “Ustani i opominji!”(2) “I Gospodara svoga veličaj!”(3) “I odjeću svoju očisti!“(4) (El-Muddesir: 1-4)

Vidimo da se obaveza ciscenja tijela i odjela odnosi i na samog Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem, pa kako onda da imamo toliko brace koji od zene ocekuju da ga docekuje nasminkana ,namairisana, u najljepsoj odjeci obucena dok joj on prilazi bez imalo postovanja sa mirisima znoja, mirisima raznih ulja od automobila i radnog prostora u kome je zaposlen.

O obrezivanju nokata, rascesljavanju i mirisanju brada i potkresivanju brkova, brijanju dlaka ispod pazuha i stidnih dijelova tijela, higijeni usta…da ni ne pricamo. Mnoga braca se prema zenama ponasaju kao prema robinjama koje su duzne da izvrsavaju svoje bracne duznosti i obaveze i zloupotebljavaju njihov iman, a nimalo se ne trude da im olaksaju ispunjavanje duznosti prema muzu i nimalo se ne brinu da li ce njihove strpljive zene da izgube postovanje i ljubav prema njima zbog lose higijene i zivota sa tako neurednim covjekom.

Ne bi trebalo da predstavlja ikakvu poteskocu da muz koji se vraca sa posla na kome je bio izlozen razlicitim neugodnim mirisima, ode prvo u kupatilo i istusira se makar i hladnom vodom (ukoliko smatra da mu je struja skupa za stalno upaljen bojler a mlaku vodu uvijek sebi moze priustit), opere svoje zube i obuce cistu odjecu, da se namirise i lijepo poceslja kosu i bradu i izadje svjez i ugodnog mirisa pred svoju dragu suprugu, koja ga je strpljivo cijeli dan cekala uljepsana i namirisana te kao takva zasluzuje da joj uzvrati njeno dobrocinstvo.

Za ovo uredjivanje je potrebno samo 15 minuta koliko je potrebno i supruzi da servira rucak na stol i sigurno da ce rucak u ovakvoj atmosferi biti puno ugodniji, a harmonija bracnog zivota ljepsa i romanticnija. Muslim u svom Sahihu i Ahmed ibn Hanbel u svom Musnedu od Aiše, r.a., bilježe da je Allahov Miljenik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, rekao: “Deset stvari je od fitreta (islamske prirode): 1) potkresivanje brkova (kod muškaraca), 2) puštanje brade (kod muškaraca), 3) upotreba misvaka (za higijenu zuba), 4) ispiranje nosa vodom, 5) rezanje noktiju, 6) pranje ruku među prstima i zglobovima, 7) uklanjanje dlaka ispod pazuha, 8) brijanje oko stidnih mjesta, 9) pranje nakon obavljene nužde (i velike i male), 10) ispiranje usta i grla vodom.

Braco moja draga, vodite racuna o svom izgledu i higijeni vasih tijela, ne dozvolite da vi svojim ponasanjem prenesete ruznu sliku o islamu i muslimanima. Ne dozovlite da zbog zadaha iz vasih usta i vasih neurednih brada ljudi mrze islam i smtraju necistom vjerom. Neka vas izgled, ahlak i druzenje sa ljudima izaziva divljenje i postovanje!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta