Tekstovi

Igranje igrica i mobiteli

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Na početku ćemo odmah reći da islam nije protiv zabave ili opuštanja, sve dok ta zabava ili opuštanje ne sputavaju čovjeka od njegovih obaveza glede ahireta i generalno, te dok njena sredstva ne sadrže stvari koje se kose sa islamom. Isto tako, sve dok računalne ili videoigre ne sadrže nepoželjne teme i poruke, njihovo igranje se može smatrati dopuštenim. Međutim, dopuštenost je ovdje uvjetovana činjenicom da se njoj pribjegava samo kao povremenoj zabavi. Nema nikakve sumnje da ako nečije uživanje u igranju takvih elektronskih igrica postane primarna stvar u životu (ili među primarnima) ili na bilo koji način ometa nečije obavljanje ibadeta i odnos sa Allahom, onda će se to smatrati strogo zabranjenim.

Što se tiče igranja i izrade elektroničkih igrica, navest ćemo sljedeće: pravljenje i igranje video igrica nije haram. No, sadržaj je kriterij da li ga trebamo ocijeniti kao halal ili haram, dakle baš kao i filmove. Obrazovne igre su jako dobre, ali mnoge videoigre na našem tržištu, generalno većina igrica danas, pune su nasilja i seksualnog sadržaja što je apsolutno haram. Islam ne zabranjuje zabaviti se umjereno i na dozvoljen način.

S druge strane, postavlja se pitanje koliko danas zaista jedan vjernik ima slobodnog vremena, za igranje igrica? Ovdje naročito mislimo na oženjenu braću. Da li je uredu većinu svog slobodnog vremena provoditi za laptopom ili kompjuterom, umjesto sa suprugom? Naravno, isto vrijedi i za žene, da li je preče kad suprug dođe doma provoditi sate na instagramu, dopisujući se sa prijateljicama i sl. ili posvetiti vrijeme mužu, zajedno otići u šetnju, na sladoled ili piknik. Moramo znati svoje prioritete i ne dozvoliti da naš bračni partner bude zapostavljen radi ekrana.

Danas su vremena takva da svi provodimo mnogo vremena uz ekrane, bilo da se radi o TVu, računalu ili (najčešće) mobitelu. Mobiteli su nekako postali glavni izvor zabave, nekada smo imali budilice, kakve još možda danas koriste naše nane i djedovi, a danas samo navijemo alarm na mobitelu. Nekada davno smo čekali da dođe neka informativna emisija na TVu, dok danas nas „bombarduju“ sa informacijama sa svih strana. Djeca i omladina su nekada većinu slobodnog vremena provodila u prirodi, danas je TikTok zauzeo to mjesto.

Kao muslimani, dužni smo se boriti i prvo svoj nefs kontrolirati, a potom i biti primjer drugima. Zaista trebamo biti posebno oprezni kad je u pitanju sadržaj „iskače“ na TikToku, Instagramu, YouTube-u jer su golotinja i razvrat danas dostupniji nego ikad, zapravo, ne samo da su dostupni nego moramo bježati od njih. Znanstveno je dokazano koliko je ekran štetan po djecu, sve što gledamo utječe na neurone u našem mozgu i samim time na nas kao bića. Zato birajmo pažljivo što slušamo, u šta gledamo i čemu dozvoljavamo prostor u našim glavama i srcu.

Molimo Allaha da nas i naše porodice učvrsti na Pravom putu, te da nas sačuva stvari kojima On nije zadovoljan. Amin

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta