Odgovori

Ima li nade za oprost nakon ovog grijeha?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje: Esselamu alejkum! Poznajem jednu sestru koja je već 11 godina u islamu, a pokrivena je 7 godina.  Sedam godina živi sama bez muža i bez porodice, a jedini drug joj je uglavnom samoća, kompjuter i islam. Jednog dana se uključila na internet, chat room i upoznala čovjeka koji je bio nemusliman. Mi žene smo po prirodi slabe, tako je i ona pala na ovom testu opustila se i zaljubila. Počinila je blud i spavala je sa tim nemuslimanom. Njena tuga i kajanje su veliki. Kaže da ne osjeća ništa, da je prazna i nesretna. Željela bi da se vrati u islam jer sa ovim činom nije više u islamu. Ona i dalje klanja i moli Allaha za oprost.

Molim vas da joj pomognete Allaha radi šta da radi: treba li tevba (pokajanje) i ponovni šehadet ili za nju nema više šanse? Ona je znala i prije nego što će ovaj teški prestup počiniti, znala je težinu ovoga prestupa ali je duša i potreba bila jača od nje. Ona ovo sve sama priznje i traži vašu pomoć. Allah vam dao svako dobro, amin.

Odgovor:  Ve alejkumu selam. Neka je uzvišen naš Gospodar- subhanallah. Zaista u ovakvim i sličnim slučajevima sve islamske naredbe i zabrane dolaze do izražaja. Islam naređuje svakom muslimanu i muslimanki da se drže džemata jer šejtan jede “ovcu “ van stada. Zaista je prokleti šejtan treći u društvu žene koja se osami sa muškarcem koji joj nije mahrem. On zavodi muslimana postepeno, stopu po stopu dok ga ne dovede do velikog grijeha ili ga izvede iz islama i uvede u širk i nevjerstvo.

Niko nije zaštićen od grijeha i niko nije bezbjedan od šejtanski spletki. Zinaluk-blud je veliki grijeh, zabranjeno je da mu se musliman približi a kamoli da ga počini. I zato je u islamu došla stroga kazna za onoga koji ga počini. U pomenutom slučaju još je gore što je blud počinila osoba koja je poznavala islam i što je počinila blud sa nevjernikom za kojeg se ne može čak ni udati.

Blud je velik grijeh, ali muslimana ne izvodi iz islama. Isto tako kazne u islamu izvršava muslimanski vladar ili njegov zamjenik. Islamski učenjaci kažu da osoba koja je se iskreno pokajala i zna da se neće više vratiti tom grijehu, da sama sebe prekrije i da ne traži da se izvrši nad njom kazna.

Stoga pomenuta sestra treba iskreno da se pokaje Uzvišenom Allahu. Da čini mnogo dobrih djela kako bi pobrisala ružno djelo. Mora se odmah udaljiti od sredstava koja su je dovela do pomenutog grijeha i osamljivanje sa prokletim šejtanom i sredstvima informisanja. Molim Uzvišenog Allah da oprosti grijehe i da nas sačuva svakog zla. Allah najbolje zna.

Mr Osman Smajlović

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta