Hadisi

Iman

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

“Ko napusti ovaj svijet, a da je sva svoja djela cinio iskljucivo u ime i za ljubav jedinog Allaha swt, koji nema druga, i koji je klanjao i zekat dijelio – napustio je ovaj svijet s Allahovim zadovoljstvom.” (Ibn Madze, Hakim)

“Slast vjerovanja je okusio onaj koji se zadovoljio da mu Allah swt bude Gospodar, vjera bude islam i Muhammed saws bude Poslanik”. (Muslim, Tirmizi)

Ebu Hurejre je upitao:
– Allahov Poslanice, ko je najdostojniji tvoga zagovaranja na Sudnjem danu?
Na to je Muhammed saws odgovorio:
– Ebu Hurejre, znao sam da me za ovaj hadis nece prije tebe upitati niko drugi, jer sam spoznao tvoju ceznju za hadisom.
– Najdostojniji mojega sefaata na Sudnjem danu bice onaj ko iskreno sa sveg srca kaze: “La ilahe illallah!”

Tumaceci ajet: “Postici ce sto zeli onaj koji se ocisti, i spomene ime svoga Gospodara pa namaz obavi.” (El-E’la, 14-15), Muhammed saws je rekao:
– Ko posvjedoci da nema drugog boga osim Allaha swt, ko se oslobodi svih vrsta sirka i posvjedoci da sam ja Allahov Poslanik. (El Bezzar)

Vjerovanje (iman) jeste da vjerujes u Allaha swt, Njegove meleke i Njegove kitabe, Poslanike i Posljednji dan, i da vjerujes u Allahovu swt odredbu, bilo dobro ili zlo. (Muslim)

Ebu Seid el-Hudri prenosi rijeci Allahova Poslanika
– Ko kaze: “Zadovoljan sam da mi Allah swt bude Gospodar, islam bude vjera i Muhammed saws bude poslanik”
zasluzio je Dzennet kao nagradu. (Ebu Davud)

Najbolje sto sam izrekao ja i vjerovjesnici prije mene je: “Nema boga osim Allaha swt, On je Jedini, nema druga, Njemu pripada vlast nad svim, Njemu pripada svaka hvala i On je svemocan!” (Tirmizi)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta