Tekstovi

Kako se izboriti sa iskušenjima?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Allah nam kaže u Kur’anu da je On stvorio ‘rok određeni’. Tu su uključena i naša iskušenja i borbe. Sve ima rođenje i smrt. Svi oni imaju rok određeni. Svaka situacija u našem životu ima rok određeni, nakon čega dolazi kraj i/ili promjena. Bilo je nekoliko perioda u mom životu kada me je ovaj ajet jako puno utješio. On je ‘jednostavan’ ali tako dubok: “A ti strpljivo čekaj presudu Gospodara svoga, Mi tebe i vidimo i štitimo; i veličaj i hvali Gospodara svoga kad ustaješ.” (et-Tur, 48)

Toliko snažnih pouka:

1. Allah vidi tvoju situaciju. Samo budi strpljiv. Sve ima određeni rok. Tako i ova poteškoća. I ona neće trajati zauvijek. A Allah nad svime upravlja ( presudu Gospodara svoga).

2.Mi tebe i vidimo i štitimo”. Čak i tokom određenog životnog vremena poteškoća, On vas vidi. On brine za vas tokom tog vremena. Koja utjeha!

3. Ne samo da trebate biti strpljivi zbog:

a) Allahove odredbe kontrolišu vaše stanje (i kada će doći kraj/promjena), već također

b) On vas vidi. On je vaš Čuvar čak i tokom životnih nedaća. To je zapravo i činjenica da vas vidi i štiti, i da trebate biti strpljivi. Vaša sposobnost da budete strpljivi, sami po sebi, je jedna od Njegovih najvećih odredbi i darova.

Sažetak: Upravo kroz spoznaju da Allah vidi sve ono kroz šta prolazimo i da kontroliše sve, mi možemo biti strpljivi.

Napisala: Jasmin Mudžahid
Prijevod i obrada: IslamBosna.ba

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta