Brak i islamska porodica

Islamski brak – 1. dio (Ah te slatke muke…)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Neophodnost primjene islamskog porodičnog prava u našim životima

Islam je regulirao cjelokupni čovjekov život. Zadatak svih Božijih poslanika bio je da donesu Allahov zakon da bi ljudi po njemu sudili i uredili svoj život, kako bi postigli sreću na oba svijeta. Postupati po Allahovim uputama je obaveza, a ne stvar izbora.

Musliman u nešerijatskoj državi ne može primijeniti dosta islamskih propisa ali ga to ne opravdava da ne živi po onima koje može primijeniti. Porodica je osnovna ćelija svakog društva i od njenog zdravlja i normalnosti zavisi i zdravlje i normalnost društva. A prvi korak koji je pred nama jeste da se podučimo bračnim propisima…

Zašto brak ?

Uzvišeni Allah kaže: „I jedan od dokaza Njegovih jeste to što za vas, od vrste vaše, stvara žene da se uz njih smirite, i što između vas uspostavlja ljubav i samilost; to su, zaista, pouke za ljude koji razmišljaju.“ (Er-Rum, 21.)

Također kaže: „One su odjeća vaša, a vi ste njihova odjeća…“ (El-Bekara, 187.)

Koliko god je čovjeku potrebna odjeća da ga zaštiti od prirodnih promjena: vrućine, hladnoće, da ga uljepša i prekrije mu avret isto toliko je čovjeku i ženi potreban brak da ih spasi od opasnosti neženstva, nemorala i svih opasnosti koje on donosi.

Islamski brak sadrži mnoge koristi i mudrosti, neke od njih su:

1. Čuvanje potomstva i opstojanje ljudske vrste;

2. Čuvanje časti, postizanje kreposti i udaljavanje od razvrata i svega onoga što mu vodi;

3. Izgradnja doma u kojem će čovjek biti sačuvan od bijednog i sjetnog života, a žena od tegoba rada i zarađivanja;

4. Brak je uzrok dolaska opskrbe i njenog povećavanja.

Osnovni temelj i definicija braka

Sistem braka u vjeri samo je jedna od mnoštva grana pravnog sistema islama. Svi se oni uređuju pod jednim osnovnim temeljem, na kojem se zasniva čitava građevina islama, a to je #ispravno islamsko vjerovanje.

Sistem koji se ne temelji na čvrstim i ispravnim postavkama nema vrijednosti niti će opstojati. Zato kako očekivati od čovjeka koji neispravno vjeruje ili uopšte ne vjeruje da uredi bračni život onako kako treba i postigne istinsku sreću…? Dakle, na prvom mjestu je VJERA!

U arapskom jeziku za brak se koriste dvije riječi: #zevadž i #nikah. Riječ zevadž u arapskom jeziku znači nešto sastaviti sa nečim. Dok riječ nikah u arapskom jeziku se upotrebljava u značenju bračnog ugovora kao i u značenju intimnog odnosa.

Učenjaci nemaju jedinstvenu definiciju bračnog ugovora. Međutim, osnovno značenje je: da je brak #ugovor između muškarca i žene na osnovu kojeg postaju #dozvoljeni (spolni odnos) jedni drugom radi osnivanja zajedničkog bračnog života.

Podsticaj na brak

Uzvišeni Allah stvorio je ljudski rod od čovjeka i žene i učinio da jedno bez drugoga ne mogu. Zato im On Uzvišeni naređuje brak kao jedini prirodni način njihovog udruživanja. Uzvišeni kaže: “Ženite se onim ženama koje su vam dopuštene…” (En-Nisa’, 3)

Brak je Sunnet i praksa Poslanika i vjerovjesnika. U tom kontekstu Allah kaže: “I prije tebe smo poslanike slali i žene i porod im davali.” (Er-Ra’d, 38)

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, u poznatom hadisu je zabranio ashabu ustezanje od braka kako bi klanjao noću a postio danju. Pa mu je između ostalog rekao: “Tako mi Allaha zaista sam ja bogobojazniji od vas pa ipak postim ali i mrsim, klanjam ali i spavam, i ženim žene pa ko se okrene od moga Sunneta taj nije od mene.” (Buharija i Muslim)

Ibn Mes’ud je govorio: “Kada bi moja supruga preselila poslije ikindija-namaza nastojao bih se oženiti do noći, jer bih se bojao da ne preselim te noći pa da sretnem Allaha neoženjen.” P

Po drugoj verziji, govorio je: “Kada bih bio neoženjen i znao da ću uskoro umrijeti, oženio bih se makar ne imao mogućnosti, bojeći se smutnje.” (Ibn Hazm, u djelu El-Muha/la, 10/25-26.)

A šta tek reći za naše vrijeme…

Napomena: Možda čovjek čuje predaju kako je neoženjena osoba šejtanima brat, iako je u značenju uglavnom tačna, ta predaja je daif-slaba.

Da li je brak samo za imućne ?

Osobama koje se ustručavaju ženiti iz straha od obaveza koje brak sa sobom nosi i bježeći od poteškoća na koje mogu u braku naići, islam skreće pažnju na to da je brak put do neovisnosti, te da će ih Uzvišeni Allah, pomoći i dati im snage da savladaju poteškoće i neimaštinu.

Uzvišeni kaže:
“Udavajte neudate i ženite neoženjene, i čestite roboove i robinje svoje; ako su siromašni, Allah će im iz obilja Svoga dati. Allah je neizmjerno dobar i sve zna,” (Nur, 32)

Imamo primjer u najboljim generacijama koji su bili siromašni a ženili su se. Poznata je predaja o ashabu koji se oženio a nije imao ženi za mehr dati ni gvozdeni prsten.

Nažalost, danas omladina sve kasnije stupa u brak, zbog nekog vještačkog nametnutog standarda, poput toga da čovjek mora imati sve obezbijeđeno, ili zbog školovanja, a svakako i zbog lahko dostupnog nemorala na svakom koraku. Zato je institucija porodice jako oslabljena, i nemoral i razne krize sve više uzimaju maha. A posljedice takvog odnosa su pogubne i sve više postaju očite, a tiču se prije svega fizičkog i psihičkog zdravlja…

# Pripremio: Irfan Klica

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta