Aktuelnosti

Izgubio ženu i pet kćerki u požaru

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Vjera mi daje snagu da izdrzim

Jusuf Muhamed (somalijac) je prije dva dana imao dzenazu svoje zene i pet kcerki, koje su bile starosti od 8 mjeseci do 15 godina (slika gore od kcerki), a koje su sve nastradale u pozaru proslog vikenda u jednom predgradju Stokholma. U zivotu su mu ostala samo dva sina, starosti od 8 i 3 godine, koji su se tog dana, kada je izbio pozar u zgradi, igrali u dvoristu. Pozar je izbio na…

prvom spratu zgrade u kojoj zive, a porodica je imala stan na petom. Jusuf je bio otisao sa svojim prijateljem na caj u obliznji centar naselja, a njegova zena, majka djece, je bila u komsiluku kod svoje prijateljice, u susjednom ulazu zgrade, dok su djeca ostala kuci igrajuci se. Iz jos ne raznjasnjenih razloga, u jednom stanu na prvom spratu je izbio pozar, pa su zitelji tog stana izletjeli napolje da se spase, ali su iza sebe ostavili otvorena ulazna vrata stana, tako da je dim od pozara svom zestinom izlazio u hodnik zgrade i punio sve spratove otrovnim kemikalijama, koje se stvaraju prilikom pozara.

Neko je, u medjuvremenu, sa telefonom obavijestio Jusufovu zenu da im gori u zgradi, pa je majka djece istrcala od prijateljice i uputila se ulazu svoje zgrade. Pogledajte kolika je majcina ljubav, iako je vidjela da se pozar uveliko prosirio i da drugi stanari hrle vani iz zgrade da spase svoje zivote, ona je utrcala u zgradu i krenula prema petom spratu, da spasi svoju djecicu.

Medjutim ni ona, ni njena djeca nisu imali sanse da se spase i da napuste zgradu, jer dim je bio tako otrovan, da je bilo dovoljno da ga se samo jednom ili dva puta udahne, pa da insan padne u nesvjest od toga. Vatrogasci su, naknadno, nasli tijela ove zene i njenih curica lezeci na stepenicama drugog sprata. Predpostavlja se da bi ostali zivi da su ostali unutra u svom stanu, na petom spratu i da nisu izlazili u hodnik zgrade koji je bio pun otrovnog dima.

Jusuf je takodjer bio obavjesten da gori u zgradi u kojoj zive, pa posto mu se zena nije javljala na telefon, sa zebnjom u srcu je pozurio prema svom stanu i svojoj porodici. Kada je stigao do zgrade, vec su vatrogasci bili stigli, koji su silom sprjecili izbezumljenog oca da utrci u zgradu, i najvjerovatnije mu na taj nacin spasili zivot. Tek nekoliko sati poslije, Jusuf je pozvan u jednu bolnicu da indentifikuje tijela svoje zene i njihovih curica.

Dva-tri dana poslije ovoga desavanja Jusuf je, u velikoj tugi, izjavio za svedske medije da mu samo vjera daje snage da izdrzi ovo iskusenje, dodavsi: “Allah mi je dao porodicu i sada ih je uzeo Sebi“.
* * *

SubhanAllah, sta insan da kaze poslije ove price, da je samo jedno dijete nastradalo u pozaru, to bilo ogromno iskusenje, a kamoli zena i pet kcerki. Molimo Allaha, s.v.t., da Jusufu podari sabura da izdrzi ovo iskusenje i da mu zamjeni ovo stanje, boljim, da njega i njegova dva sina sastavi u dzennetu sa clanovima familije koji su nastaradali u pozaru, amin!

Nama ostalima da izvucemo pouku da budemo strpljivi na iskusenjima, jer kao sto vidite uvijek ima vecih i tezih iskusenja, da budemo zahvalni Uzvisenom Allahu na svakom stanju, da prihvatamo sa smirenoscu ono sto nam je On, iz Svoje velike mudrosti propisao i da razmisljamo i da se spremamo, sa dobrim djelima, za onaj svijet, jer kao sto vidimo, nikad ne znamo kada moze doci Melek smrti, da uzme dusu nama ili nasim najmilijim.

Na kraju, dova Uzvisenom Allahu: “O Gospodaru nas, ne stavljaj nas na iskusenje koje necemo moci podnjeti!” Amin!

Poslusajte jako korisno predavanje “Kako vjerovati u sudbinu “

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta