Tekstovi

Je li tvoje srce zdravo, bolesno ili mrtvo?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Baš kao što se ljudsko srce može opisati na način da za njega kažemo da je živo ili mrtvo, na neki način možemo svrstati srce u jedno od tri kategorije: zdravo srce, bolesno srce i mrtvo srce.

Zdravo srce

Uzvišeni Allah kaže: „…Na Dan kada neće nikakvo blago, a ni sinovi od koristi biti, samo će onaj koji Allahu srca čista dođe spašen biti.‘“ (Eš-Šuara, 88.- 89.)

U definiranju zdravog srca možemo reći da je to srce koje je očišćeno od svake strasti. Srce koje ne dovodi u pitanje ono što Uzvišeni Allah naređuje i ne osporava ono što On zabranjuje. Kao rezultat toga, takvo srce je zaštićeno od obožavanja bilo čega i bilo koga osim Allaha.

Djela takvog srca su isključivo rezervirana za Allaha, dragovoljno i s ljubavlju, s potpunim pouzdanjem , povezujući sve stvari s Njim, u strahu, sreći, tuzi, nadi. To srce je iskreno predano. Kad voli, njegova je ljubav u ime Allaha. Ako mrzi nešto, mrzi ono što Allah mrzi. Kad daje, daje u ime Allaha. Što god da čini, čini to iskreno i samo zarad Allaha.

Čovjek sa zdravim srcem mora biti posvećen održavanju čistoće srca, zikrom, kajanjem i svjesnošću. Takva osoba neće zasnivati ​​svoje postupke i govor osim na Kuranu i sunnetu Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. O vjernici, ne odlučujte se ni za što dok za to ne upitate Allaha i Poslanika Njegova, i bojte se Allaha! Allah, zaista, sve čuje i sve zna.“ (El-Hudžurat, 1.)

Mrtvo srce

Ovo je potpuna suprotnost zdravom srcu. Ono ne poznaje svoga Gospodara i ne obožava Ga onako kako On naređuje, na način koji On voli i kojim je On zadovoljan. Umjesto toga drži se svoje požude, slijedi strasti i želje, čak i ako one izazivaju Allahovo nezadovoljstvo i srdžbu.

Ono obožava materijalne stvari umjesto Boga, žudi i trči za dunjalukom, zaboravlja ahiret. Njegova ljubav i mržnja, davanje i uskraćivanje proizlaze iz njegovih hirova, koji su za njega od najveće važnosti i preferirani su iznad Allahovog zadovoljstva. Ovu osobu u životu vode hirovi i strasti. Neznanje je ovakvoj osobi vođa.

Ovakvo srce uronjeno je duboko u svoju zabrinutost za dunjalučke ciljeve. Opijeno je vlastitim maštarijama i svojom ljubavlju za brzopletim, prolaznim zadovoljstvima. Iz daljine se pravi da vjeruje u Allaha, ali ne misli o ahiretu , ne odaziva se savjetima, niti Allahovim naredbama i zabranama već slijedi šejtana.

Život je ono što ga ljuti i što mu ugađa, a strast ga čini gluhim i slijepim za sve osim za ono što je zlo i nevaljalo. Družiti se i praviti društvo s vlasnikom takvog srca je iskušenje, život s njim je kao uzimanje otrova, a prijateljstvo s njim znači potpuno uništenje.

Bolesno srce

Ovo je srce sa životom u sebi kao i sa bolešću. Prvo ga održava u jednom trenutku, drugo u drugom, a slijedi ono što od njih dvoje uspije dominirati njime. Ima ljubav prema Bogu, vjeru u Njega, iskrenost prema Njemu i oslanjanje na Njega, a to je ono što mu daje život.

Ono također ima žudnju za požudom i užicima, preferira ih i nastoji ih iskusiti. Ono sluša dva pozivatelja: jedan ga poziva Bogu i Njegovom Poslaniku i ahiretu, a drugi ga poziva na prolazna zadovoljstva ovoga svijeta. Odgovara na ono što jedno od njih dvoje ima najveći utjecaj na njega u tom trenutku.

Jedan dio ovoga srca je zdrav, podložan Bogu, ponizan, osjetljiv i svjestan, a drugi je krhak i mrtav, dok se treći dio koleba između svoje sigurnosti ili svoje propasti.

Izvor: Discovering Islam

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta