Odgovori

Kad klanjati sunnete?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje: Es-selamu alejkum, poštovani, molim vas pomozite mi da razumijem pravilo vezano za klanjanje suneta. Naime neko kaže da se suneti mogu klanjati prije vremena za farz, a neko kaže da ne. Primjer vrijeme jacije je u 22:15h, mogu li ja klanjati 4 rekjata suneta u 22:00h ili moram čekati kad nastane vrijeme jacije za farze tj. 22:15h? Allah vam dao svako dobro, pomozite mi da ispravno obavljam namaz.

Odgovor: Ve alejkumus-selam ve rahmetullahi ve berekatuh.

Svaka hvala, zahvala i pohvala pripadaju samo Allahu, dželle še’nuh. Neka je salavat i selam na posljednjeg Allahovog poslanika i miljenika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, njegovu časnu porodicu, vrle ashabe, kao i na sve one koji ga slijede do Sudnjeg dana.

Namaska vremena su precizno određena. Kaže Allah, tebareke ve te’ala: “…namaz je, uistinu, propisan vjernicima u određenim vremenskim razmacima.” [En-Nisa’, 103] A Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nam je pojasnio koja su to vremena, kada su njihovi početci, a kada koje namasko vrijeme završava. Sunneti koji se klanjaju prije farza nije ispravno klanjati prije nastupanja namaskog vremena, a sunneti koji se klanjaju poslije farza njihovo vrijeme je do isteka određenog namaskog vremena. A Allah najbolje zna.

Odgovorio: Adnan I. Muratović, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta