Brak i islamska porodica

Kako biti uspješan muž

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

1. Obuci se lijepo za svoju suprugu, budi cist i prijatno namirisan.

Kada smo zadnji put mi muskarci otisli da kupimo lijepo dizajniranu pidzamu?

Isto kako muz zeli da mu zena lijepo izgleda za njega, ona takodjer zeli da se njen muz lijepo obuce za nju. Sjeti se da je Resulallah – salallahu `alejhi ve sellem – koristio misvak prije ulaska u svoj dom i da je uvijek volio najljepse mirise.

2. Upotrebljavaj najsladja imena za svoju suprugu.

Resulallah – salallahu `alejhi ve sellem -je imao nadimke za svoje supruge, one koje su one voljele. Oslovljavaj svoju suprugu njoj najugodnijim nadimkom, i izbjegavaj nadimke koji mogu povrijediti njena osjecanja.

3. Ne tretiraj suprugu kao muhu

Mi nikada ne mislimo o muhi dok nas ne pocne uznemiravati. Slicno tome, supruga ce dobro ciniti cijeli dan – i time nece privuci paznju svoga muža – sve dok ne ucini nesto sto ce ga uznemiriti. Nemoj je tako tretirati; prepoznaj i priznaj sve dobro sto cini i neka ti to bude fokus.

4. Ako vidiš nešto pogrešno kod svoje supruge, probaj precutiti bez prigovora!

To je jedan od puteva koje je Resulullah – salallahu `alejhi ve sellem – obicavao koristiti kada bi vidio nesto neprimjerno kod svojih supruga – radiallahu ‘anhuma. To je ophodjenje koje danas, nazalost, vrlo mali broj Muslimana posjeduje.

5. Smiješi se svojoj supruzi kada god je vidiš i cesto je zagrli.

Osmijeh je Sadaka a tvoja supruga nije izuzeta van Muslimanskog Ummeta. Zamisli samo kakav ti bi ti bio život da se ona stalno na tebe smiješi. Sjeti se onih hadisa koji govore o tome da bi Resulullah – salallahu `alejhi ve sellem – poljubio svoju suprugu prije polaska na namaz, pa cak i kada je postio.

6. Zahvali joj se za sve što cini za tebe.

Onda joj se opet zahvali! Uzmi naprimjer veceru kod svoje kuce. Ona napravi hranu, ocisti kucu, i deset drugih stvari uradi tokom dana. I nekad jedino priznanje koje za to dobije je to da je trebala staviti više soli u supu. Nemoj dopustiti da to bude tako; zahvali joj se!

7. Zatraži od nje da ti napiše zadnjih deset stvari koje si ucinio za nju a koje su je ucinile sretnom.

Onda pokušaj opet da to uciniš. Moguce je da ne možeš prepoznati šta cini tvoju suprugu sretnom. Ne moraš se upuštati u igru pogadjanja, pitaj je i onda daj sve od sebe da to ponoviš opet.

8. Nemoj omalovažavati njene želje. Tješi je.

Nekada muževi mogu nipodaštavati ženine zahtjeve. Resulullah – salallahu `alejhi ve sellem – nam je dao primjer da slijedimo kada je njegova supruga Safijjah – radiallahu ‘anha – plakala zato što ju je, kako je ona rekla, on stavio na sporu devu. On je obrisao njene suze, utješio je, i doveo joj drugu devu.

9. Budi šaldžija i zabavi je nekom igrom.

Sjeti se kako je Resulullah – salallahu `alejhi ve sellem – trkao sa svojom suprugom Aišom – radiallahu ‘anha – u pustinji. Kad je bilo zadnji puta kada smo mi nešto tako ucinili sa svojom suprugom?

10. Neka su ti uvijek na pameti rijeci Allahova Vjerovjesnika – salallahu `alejhi ve sellem: “Najbolji medju vama je onaj koji je najbolji prema svojim suprugama. A ja sam najbolji prema svojim suprugama.” Pokušavaj da budeš najbolji!

U zakljucku: Nikada ne zaboravi da se moliš Allahu -dželle šanuhu – da ucini tvoj brak uspješnim.

A opet Allah te’ala najbolje zna.

Ummu Faris

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta