Brak i islamska porodica

Kako da budete dobar uzor djeci?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Načini da se bude dobar uzor djeci su od suštinskog značaja za svakog roditelja i staratelja. Naravno da svaki roditelj želi da dobro utječe na svoje dijete, međutim, to nije nešto što dolazi samo od sebe, a i svi smo ljudi koji ponekada pogriješe. Na sreću, postoje načini kojih se možete pridržavati kako biste bili dobar uzor svojoj djeci. Evo nekih od njih.

1. Naučite ih šta je dobro, a šta loše

Djeca, naročito mlađa, veoma su povodljiva. Zato je veoma važno da ih od malih nogu učite da prave razliku između dobrog i lošeg. Naučite ih da nije lijepo nekoga da udare, da psuju, ili uzimaju nešto što im ne pripada.

2. Sagledajte stvari iz njihove prespektive

Dijete kome su povrijeđena osjećanja može da se povuče u sebe i tada nećete moći da utječete na njihovo ponašanje, stav i odluke. Mala djeca ne razumiju zašto ne mogu da dobiju novu igračku. Tada treba da im objasnite na način koji će razumjeti i da saosećate s njima.

3. Pohvalite dobro ponašanje

Kada kod djece pohvalite dobro ponašanje, skrenućete im pažnju da će više postići ukoliko se lijepo ponašaju.

4. Saslušajte svoje dijete

Svako dijete drugačije ispoljava svoja osjećanja. Ukoliko plače, to ne mora da znači da ga nešto boli ili da je ljuto. Plakanjem možda ispoljava povrjeđena osećanja, strah ili uznemirenost. Ukoliko želite da budete dobar uzor djetetu, budite osoba kojoj može da se obrati za bilo šta.

5. Djeca su djeca

Čak iako ste pokušali na sve moguće načine da utječete na dijete a ono se i dalje ponekada loše ponaša, imajte na umu da je vaše djete i dalje upravo to, samo djete i da će sigurno imati momente lošeg ponašanja.

6. Povedite računa o sopstvenom ponašanju

Djeca rade stvari koje vide i čuju. Ukoliko želite da budete dobar uzor onda morate da vodite računa o tome šta VI radite i govorite.

(psiholog.ba)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta