Tekstovi

Kako da očistimo naša srca?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ljudsko srce možemo usporediti sa kristalnom vazom. Ono je stvoreno čisto, sjajno, predivno…šta se događa vremenom kako živimo? Vremenom postaje zamućeno, jedna mala mrlja, pa još malo prljavštine..pa može otići do te mjere da nečije srce postane potpuno crno. Šta je ta „prljavšina“ na srcu? To je ljutnja, mržnja, zavist, laganje, ogovaranje, pretjerana ljubav prema dunjaluku i zaborav na ahiret…itd.

Svi grijesi prljaju srce, na nama je da srce čistimo, poliramo, da bude bistro i sjajno baš poput te kristalne vaze. U tome nam pomaže razmišljanje o Allahu Uzvišenom i svijest oko toga da smo poslani od Allaha na ovaj dunjaluk koji je prolazan, te da je naša svrha boravka ovdje pokornost Allahu i činjenje dobra. Kada čovjek ima ranu, prva stvar koja se uradi kada rana nastane je da se dezinficira i da se pobrinemo da ju zaštitimo od prljavštine i bilo čega što bi ju moglo inficirati. Pa tako stavimo zavoj, flaster, sterilnu gazu..ako bi se ona svejedno inficirala, potrebno ju je očistiti i koristiti stvari (poput antibiotika, krema…) koje su tu da pomognu da se rana izliječi.

To je princip koji primjenjujemo i na srce, čistiti ga i skloniti od njega stvari koje bi ga „inficirale“. Maknuti se od gibeta, zavisti, nemorala, mržnje, zaborava na Allaha…postepeno uklanjati loše navike iz svog života. Da bismo to mogli uraditi, potrebno je da prvo detektiramo uzroke i problem kod sebe samih, ako npr. netko ima problem sa srdžbom, te u takvim momentima čini stvari koje ne priliče muslimanu (kao što je psovanje), onda on/a treba raditi na obuzdavanju srdžbe. Počinjemo od sebe samih, identificiramo jednu po jednu stvar i postepeno to popravljamo i rješavamo, čisteći tako svoje srce i radeći na svojoj ličnosti istovremeno.

Promotriti zatim i svoje okruženje, prijatelje sa kojima se družimo. Ako znamo da u određenom društvu gibetimo ili slušamo druge kako gibete, ako netko ne spominje Allaha ili na neki drugi način loše utječe na nas, onda to nije društvo u kojem se trebamo kretati. Ako smo zavidni na nekoga, npr. imamo prijatelja/icu koji žive u većoj ili ljepšoj kući od naše i osjećamo zavist, mislimo u sebi kako ta osoba to ne zaslužuje itd., onda je to virus od kojeg se trebamo udaljiti. Što više učimo u Uzvišenom Allahu i o našoj vjeri, to ćemo više povesti računa o svom ahlaku i srcu.

Osim odmicanja od loših stvari, potrebno je uvesti (ili povećati) dobre i korisne stvari. Na prvom mjestu je dova našem Stvoritelju da popravi naše stanje i pomogne nas u našoj namjeri. Zatim tu su zikr, slušanje predavanja, učenje Kur’ana, pomoć potrebitima koliko smo u mogućnosti itd. Uspijemo li ustrajati u ovim navikama, vidjet ćemo poboljšanje na nama samima i našim životima inšallah.

Gospodaru naš, ne dopusti srcima našim da skrenu, kada si nam već na pravi put ukazao, i daruj nam Svoju milost; Ti si uistinu, Onaj koji mnogo daruje!

Izvor: predavanje „How to Clean Our Dirty Hearts „ , Dr Haifaa Younis

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta