Odgovori
Boy Kneeling in Mosque

Kako naviknuti djecu da iz ljubavi klanjaju namaz?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanja:

Selam alejkum,

imam jedno pitanje za vas. Imam sina koji ima 8 godina i cerku koja ima 7 godina. Oni znaju sve đto je potrebno da bi klanjali namaz, i često i klanjaju. Pa me interesuje da li sam ja kao majka dužna da ih, da tako kazem, tjeram da redovno klanjaju, ili da pustim da sami shvate da su obavezni to da rade?

Čini mi se da kad god im kažem da mi se pridruže u obavljanju namaza, da oni to rade nekako lijeno, sa pola srca. Da li postoji neki način da ih privolim? Inače, ja njima čitam mnogo islamskih knjiga, i mnogo razgovaramo o propisima nase vjere. Oni bas vole da slušaju i vidim da stvarno njihovo ponašanje odudara u onosu na drugu djecu (u pozitivnom smislu). Ja se samo pitam na koji način da postupim da bi oni sami shvatili da moraju namaz obavljati, a da to istovremeno rade iz ljubavi.

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Sto se tiče namaza, Poslanik alejhiselam, dao nam je jasnu smjernicu glede istoga, kazavši u sahih hadisu da djete navikavamo na namaz od 7 godina, a da ga izgrdimo kada napuni 10. Sve sto se postigne i u ranijoj dobi, to biva lakše djetetu da prihvati kao jednu u nizu obaveza koju svaki vjernik ima, odazivajući se naredbi Allaha Uzvišenoga.

Nije lahko odgojiti dijete pogotovo u dobu moderne tehnologije i medijskog rata protiv islama i svega sto je sveto i dragocjeno. Obezbjedi adekvatnu literature koje ima snimljene, posebno u kojoj su glavni likovi djeca, kako bi ugledajući se na njihov primjer, slijedili ih u dobru i bogobojaznosti. Kad god imaš priliku povedi ih sa sobom na druženja islamskoga karaktera, ali nemoj biti nagla i osora. Nastoj da lijepom riječju, savjetom, i dovom Uzvišenom Allahu, pomogneš im da budu uspješni kako u školi, tako i u drugim vannastavnim aktivnostima. Odredi im pogodno vrijeme za igru, učenje ali neka znaju i kućne obaveze. Samo uporednim praćenjem i podstrekom (nekada jezičkim, nekada materijalnim), možeš očekivati napredak.

A Allah najbolje zna!

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta