Tekstovi

Kako se (iz)boriti sa depresijom

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pojam „depresija“ je sve prisutniji u današnjem vremenu, uslijed ubrzanog načina života, različitih iskušenja, ili pak udaljenosti od vjere.

Čovjek jednostavno može da bude vjernik i da zapadne u depresiju- ne zato što nije dobar vjernik, već zato što ne umije da se nosi sa određenom situacijom, ne umije da kontroliše vlastiti život, ili ne pronalazi određene mehanizme u borbi protiv onoga što mu stvara poteškoće u životu. I nikako ne smijemo potcijeniti medicinu, odnosno psihologiju, kao nauku koja nam može pomoći u borbi protiv takvog stanja. Međutim, želim navesti još nekoliko kvalitetnih metoda u borbi protiv depresije, koje lično koristih u periodima za mene jako teških iskušenja.

  1. Ma koliko ti bilo teško, pokušaj mislima i srcem prihvatiti da ono što ti se dešava kontroliše Uzvišeni Allah, i da je sve pod Njegovom vlašću.
  2. Pokušaj skloniti fokus sa problema, i o problemu razmišljaj samo onda kada želiš raditi na njegovom rješavanju (onoliko koliko je u tvojoj moći). U protivnom, zaposli se nečim drugim, radi nešto, uči ili čitaj. Bitno je da tvojim mislima ne vlada tvoj problem, a time ni tobom.
  3. Uči što više suru Ad-Duha, i razmišljaj o iskušenjima Allahovih poslanika. Bori se protiv tjeskobe mislima.
  4. Također, sure Jusuf, At-Talaq i At-Tahrim, su izuzetno umirujuće u vremenima iskušenja. Uči ih, čitaj njihov prijevod i pokušaj da srcem vjeruješ u svako Allahovo obećanje.
  5. Ako imaš potrebu da pričaš o svom iskušenju—pričaj. Ali, nemoj pričati svakome na ulici. Neka to budu tebi bliski insani, ili pak stručno lice, koje će čuvati privatnost tvog problema/iskušenja. Razgovor sa pravom osobom može da bude velikim dijelom terapija.
  6. Nemoj bježati od proživljavanja emocija. Nemoj bježati od suočavanja sa problemima. Mnogi od nas posegnu na svoju ruku za medicinskim preparatima za smirenje. Nažalost, nakon određenog vremena postanu ovisni o istim. Sjećam se jednog svog iskušenja koje me je toliko brinulo. Razgovarala sam sa jednim insanom koji mi je preporučio da uzmem nešto na biljnoj bazi za smirenje. Nekoliko dana kasnije, bliska odluci da tako postupim, razgovarala sam sa prijateljicom koja mi reče: „Tebi to ne treba. Teže momente si prošla bez toga.“ To me je potaklo na razmišljanje, i shvatila sam da je zaista bila u pravu. Shvatila sam da je bježanje od emocija zapravo bijeg od stvarnosti. Odustala sam od kupovine tableta i prigrlila izazov rada na sebi.
  7. Vjeruj da te Allah želi naučiti nečemu kroz iskušenje koje ti je dao. Pokušaj to iskušenje iskoristiti na najbolji mogući način. Sjeti se, na primjer, Jusufa, alejhisselam, koji je, umjesto da tuguje u tamnici u kojoj je nepravedno zatvoren, okrenuo se pozivanju svojih drugova na pravi put.

Isto kada ti se prevrne flaša soka i krene teći, kada je što prije podigneš da bi spasio/la koliko-toliko njenog sadržaja, isto tako nastoj da se čim prije podigneš iz duhovnog kraha i spasiš sebe.

  1. Priznaj sebi da ti je teško. Nije sramota. Ali isto tako, prihvati to stanje kao prolazno. I, ako vidiš da ne možeš vladati situacijom, nemoj smatrati da je sramota zatražiti savjet psihologa. Naprotiv, ukoliko zatražiš savjet, to govori o tvojoj hrabrosti i spremnosti da se boriš da ostaneš na nogama i da zrelo vladaš sobom.
  2. Piši. Pisanje liječi. Možda ćeš jednog dana čitati zapisano, smiješeći se sebi.
  3. Sve prođe. Nedavno sam pročitala tako divan savjet (poruku) Evsa ibn Harisa njegovom sinu Maliku: „Vrijeme je kao dva dana. Jedan dan je za tebe, a drugi protiv tebe. Ako bude dan za tebe, ne uzoholi se, a ako bude protiv tebe budi strpljiv. Oba će proći.“

I iskušenja će proći. I teškoće. Uz Njegovu pomoć. Zato, vjeruj Mu i bori se, jer život na ovom svijetu je borba, a najveća borba je ona sa samim sobom. I upravo, prilikom svakog iskušenja i teškoće, ta borba najviše dođe do izražaja. Ne odustaj. Nikada.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta