Za sestre

Kako se pridržavati islamskih propisa?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

To je uobicajena briga muslimanki koje rade van svoje kuce i treba biti veoma ozbiljno shvacen. Zena treba biti veoma pazljiva da je posao koji je odabrala ne odvede van granica dozvoljenog u Islamu…

Fedwa je uspjesan kompjuterski programer na Glavnom Univerzitetu koja shvaca sve rizike kojima se zena izlaze radeci u ne-muslimanskom okruzenju. Ona zna da, ukoliko nije veoma pazljiva,drugi mogu vrsiti negativan uticaj na nju. Kad je tek pocela raditi nastojala je da pauze za rucak provodi sa drugim zaposlenicima, ali je ubrzo i otkrila da one vecinu vremena provode u razgovoru o zabranjenim postupcima (mladici, opijanje itd). Odlucila je da potpuno izbjegava ove zajednicke pauze za uzinu i sprijeci time uspostavljanje bliske veze izmedju sebe i drugih zaposlenica. Takav uticaj moze biti veoma neprimjetan, da sestra uopste ne bi na kraju ni primjetila da je vec upala u zamku. Slusanje zabranjenih razgovora svakodnevno,moze uciniti da muslimanka postane nemarna i time i da zaboravi ponasanje koje je prikladno njoj.

Druga sestra Layla, bila je takode suocena sa istim problemima. Ona je pomocnica zubnog tehnicara i takode je odlucila da vise ne sjedi sa svojim saradnicima tokom rucka. Ona i jos tri sestre koje rade u istoj kompaniji su nacinile jedan kreativan put kojim mogu sacuvati svoj identitet, a istovremeno odrzavati drustvene veze sa okolinom u kojoj rade. Svakoga petka sestre obavljaju podne namaz u sali za konferencije prije rucka. A tokom rucka uce o Islamu u zajednickim halkama.

Layla je takode morala da se odluci sa svoj hidzab. Kada je tek primila Islam odlucila je da ne nosi hidzab na intervjuima za posao, jer se plasila da ce potencijalne kolege reagovati negativno. Medutim ta odluka sa sobom joj je donijela i jaku poruku. Nakon premisljanja shvatila je da joj jedino Allah s.v.t moze pomoci da nadje posao, a ako ne ispuni propis nosenja hidzaba, nije se mogla ni uzdati u Njegovu pomoc. Obukla je hidzab i pronasla posao. Osjetila je da je njen hidzab bio prepreka na samo jednom razgovoru za posao. Od tog vremena, Allah s.v.t. je ucvrstio i njenu vjeru. Njen savjet drugim muslimankama je da budu iskrene po ptanju svoje vjere i njenog prakticiranja i da ukljuce te teme u razgovoru sa drugima.

Izvor: Al-Jumuah magazine

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta