Tekstovi

Kako uljepšati svoje srce?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Govorit ćemo o srcu, odnosno našoj unutrašnjoj ljepoti. Kada se nađemo u bezizlaznoj situaciji poput gubitka posla, neimaštine i slično mi počinjemo gubiti nadu, naše strpljenje slabi iako nam je tada najpotrebnije. Zapravo kada pročistimo naše srce prolazak kroz dunjalučka iskušenja će biti mnogo lakši.

Opskrbu daje jedino Allah, Moćni i Jaki!’‘ (Kur’an, 51:58)

Uzvišeni Allah je Onaj koji nam pruža opskrbu, a mi često u periodu iskušenja počinjemo razmišljati negativno – kao da naša opskrba ovisi o drugim ljudima. Negativna razmišljanja otvaraju vrata šejtanu koji nas zapravo svojim došaptavanjem samo dublje gura u ponor.

Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: “Duša neće umrijeti sve dok ne dobije svu opskrbu (nafaku) koja joj je određena.”

Naša opskrba je zapisana i Allah dž.š. je već odredio šta ćemo imati, a šta nećemo. Kada pročitamo spomenuti hadis i dublje promislimo o njemu, naša srca se smire. Možda nešto previše želiš, ali to nije dobro za tebe i Allah te zapravo štiti jer ti je to uskratio. Razmisli o Hadžeri dok je u pustinji držala svoju gladnu bebu, zamisli njen strah, sigurno je bila prestravljena, ali ona je:

  1. Vjerovala u Allaha.
  2. Prihvatila situaciju u kojoj je bila, nije trčala za Ibrahimom a.s., jer je znala da je Allah neće napustiti i da će se On pobrinuti za nju i njeno dijete.

Kada doživiš gubitak i to prihvatiš i podneseš sa strpljenjem i oslanjajući se na Allaha dž.š., On će ti taj gubitak zamijeniti sa nečim mnogo boljim, čak i onda kada tebi to izgleda nemoguće. Naš život je poput knjige. Neka poglavlja su duga, dok su druga kratka. Kada se jedno poglavlje završi, drugo se otvara i možda će upravo to novo poglavlje biti mnogo bolje od prethodnog.

Nauči da oprostiš drugim ljudima, zbog sebe i svog unutrašnjeg mira. Stalno razmišljanje o ljudima koji su te povrijedili neće ti pomoći niti će njima naštetiti. Zapravo ti si jedina osoba kojoj to može donijeti štetu poput depresivnost, anksioznosti i sl. – što dovodi do nesretnog srca.

Poslanik a.s. je rekao: “Budite milostivi prema drugima i Allah će biti milostiv prema vama. Oprostite drugima i bit će vam oprošteno.”

Oprostiti nije lahko i zbog toga su nam obećane posebne nagrade. Nije lahko jer je potrebno da svoj ponos i ego spustimo na dno kako bismo bili u mogućnosti oprostiti ono što nas povrijedilo, ali zbog toga ćemo kod Uzvišenog Allaha dž.š. zaslužiti veliku nagradu. Nauka je dokazala da ljudi koji pomažu drugima bez očekivanja nečega zauzvrat žive sretnije, zdravije i duže.

Oni koji imanja svoja troše na Allahovom putu liče na onoga koji posije zrno iz kojeg nikne sedam klasova i u svakom klasu po stotinu zrna. – A Allah će onome kome hoće dati i više; Allah je neizmjerno dobar i sve zna.” (Kur’an, 2:261)

Jedno dobro djelo prema drugoj osobi, čak i prema nekome ko ti je učinio nepravdu, može da zamijeni tvoju ljutnju dobrotom i bereketom. Udjeljivanje sadake je hrana za tvoju dušu, srce, dunjaluku i ahiret. Ti udjeljuješ sadaku u ime Allaha i ona će ti biti vraćena mnogostruko, kada ti je najpotrebnija.

Molim Uzvišenog Allaha da nam pomogne da oprostimo drugima i da On oprosti nama. Amin.

Izvor: aboutislam.net

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta