Odgovori
man in blue t-shirt and blue cap holding black digital device

Kako uzeti tejemum nakon operacije ?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje: 

Selam alejkum, draga braćo. Ja uskoro idem u bolnicu i bice teža operacija na stomaku, pa me interesuje kako da ispravno uzmem tejemum u stanju nakon operacije i nepokretnosti tako da upotpunim namaz ? Allah vas nagradio!

Odgovor:

Ve alejkumus-selam ve rahmetullahi ve berekatuh. Svaka hvala, zahvala i pohvala pripadaju samo Allahu, dželle še’nuh. Neka je salavat i selam na posljednjeg Allahovog poslanika i miljenika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, njegovu časnu porodicu, vrle ashabe, kao i na sve one koji ga slijede do Sudnjeg dana. Allah, tebareke ve te’ala, kaže: “…a ako ste bolesni, ili na putu, ili ako ste izvršili prirodnu potrebu, ili ako ste imali odnos sa suprugama, a ne nađete vode, onda rukama svojim čistu zemlju dotaknite i njima preko lica svojih i ruku svojih pređite.” [En-Nisa’, 6]

Način uzimanja tejemmuma je da se dodirne zemlja ili prašina i potaru lice i šake. I to na način da jedanput dodirnete zemlju ili prašinu, a zatim potarete svoje lice jedanput i vanjske dijelove šaka po jedanput (lijevom desnu i desnom lijevu). Na ovaj način bi bilo upotpunjeno uzimanje tejemmuma.

Tejemmum se može uzeti zemljom ili prašinom, ili nekim zemljanim predmetom ili predmetom koji na sebi ima prašine. Ukoliko nije zemlja, zemljani predmet ili prašina ne može se uzeti tejemmum. A Allah najbolje zna.

Osnova je da se čovjek abdesti kada želi da obavi namaz, ako nije u mogućnosti onda će uzeti tejemmum, a ako ni to nije moguće klanjat će u stanju u kakvom se nalazi, a Allah najbolje zna.

Molim Allaha, tebareke ve te’ala, da vam olakša i da vas izliječi i nagradi vas najboljom nagradom, te da to okončate u najboljem redu, a Gospodar svjetova bude zadovoljan s vama.

Odgovorio: Adnan I. Muratović, prof.

https://www.youtube.com/watch?v=kPSPdgtuN6M

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta