Rekaik

Knjiga koja mu je promjenila život

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Provodeći život daleko od Allaha, dž.š., u noćima ispunjenim grijesima, lošim društvom i zabavom, ni slutio nije da Plemeniti i Milostivi Gospodar želi nešto korisnije i za njega bolje. Kada je prvi put probao alkohol i na ispraćajnom svoga prijatelja popio koju čašicu više, Allah, dž.š., mu je omrznuo taj haram tako što je cijelu noć povraćao, a ujutro se probudio mahmoran, bolestan i depresivan…

Slijedeća zamka koju mu je prokleti šejtan pripremio, bila je marihuana. S obzirom da je bio ljubitelj duhana i strastveni konzumer cigareta, nije bilo teško da mu to zlo servira preko drugara koji su ga nagovorili da to proba pod izgovorom da se malo „zabavi“ s njima. Nakon par uzimanja, desilo se suprotno. Na jednoj rođendanskoj zabavi povukao je nekoliko dimova tog zla i nije se dobro osjećao. Ubrzo je otišao kući i proveo besanu noću u glavoboljama i nesanicama. Od tog dana, prije svega zahvaljujući Božijoj milosti, marihuana više nije ušla u njegovo tijelo i krvotok.

Bio je ismijavan u društvu, ali do svoga nauma da to ostavi jednom zauvijek, nije odustao. I kako je s lošim društvom zauvijek prekinuo, upoznao je djevojku koju je ubrzo zatim i oženio, a ona je imala slična životna iskušenja. Nedugo potom, otac mu se razbolio i preselio na ahiret nakon teške bolesti, a on u međuvremenu dobio dijete. Nezaposlen, bez društva, samo njegova vjerna druga s njim, dočekao je ramazan koji je bio prekretnica u njegovom budućem životu. Kako mu je otac umro posteći ramazan što mu inače nije bila praksa, to ga je nakon njegove smrti ponukalo da i on donese odluku kako će postiti barem pola ramazana.

I tako je krenuo njegovo preobraćenje iz čovjeka uronjenog u grijehe u pokajnika i vjernika koji želi da mu vjera bude osnovna vodilja u životu. Taj njegov prvi ramazan je došao u posljeratno vrijeme, kada nije bilo interneta, kablovske, pametnih telefona i ostalih stvari putem kojih bi čovjek učio o vjeri. U jednom starom ormaru stajala je već prašnjava zbirka knjiga „Porodična biblioteka“ koja mu je danima privlačila pažnju. Odlučio je da ne troši vrijeme uzalud i da otpočne sa čitanjem nečeg korisnog upravo iz te biblioteke. Jedna knjiga posebno mu je privlačila pažnju, a njen naslov zagolicao je njegovu znatiželju. Bila je to knjiga Safijurrahmana el-Mubarekfurija, čiji je naslov bio toliko privlačan da ga je potsjećao na one mitske priče sa holivudskih platna o svetim gralovima iz kojih kada se neko napije vode, dobije „vječnost“.

Čitao ju je sa tolikom slašću, da jednostavno nije mogao da je ostavi, a kad krene na spavanje, jedva je čekao da svane novi dan kako bi nastavio da je čita. Najviše ga je plijenio ahlak i ponašanje posljednjeg Allahovog, dž.š., Poslanika, o kojem bi u njoj čitao. To ga je toliko impresioniralo da je u jednom trenutku zamolio Allaha, dž.š., da mu podari barem i sedamdeseti dio od tog ahlaka, a kako je ramazan vrijeme kada se dove uslišavaju, njegova dova je primljena i poslje toga više ništa nije bilo kao prije. Iako nije taj ramazan ispostio u cjelosti, jer nije poznavao propise niti ga je tome ko imao naučiti, on mu je zauvijek promjenio život.

Od tad do danas, njegov život se u mnogome promjenio, trudio se da ostavi grijehe i loše navike, a džamija je postala sastavnio dio njegov života. Supruga mu se pokrila i počeli su da intenzivno uče o vjeri, a zatim i da druge podučavaju vjerskim propisima. Danas, nakon što je prošlo dugo godina, još uvijek vole vjeru istinom onom ljubavlju i žarom kao što su je voljeli na početku. Trude se da učestvuju u dobru koliko mogu, a da se kolne zla u potpunosti, iako niko nije savršen niti bezgriješan, pa ni oni, zato uputimo dovu da ih Uzvišeni Allah učvrsti u islamu, imanu i dobrim dijelima.

Poštovani čitaoče, možda je upravo ovaj ramazan prekretnica tvoga života i mjesec nakon kojeg ništa više neće biti kao prije u tvome životu? Zato nemoj čekati, već požuri da se vratiš svome Gospodaru i iskreno pokaješ za učinjene grijehe, jer možda više nećeš imati priliku, a život brzo teče i svaki dan smo bliže povratku našem Stvoritelju.

Download “Zapečaćeni džennetski napitak”

Za N-um Fahrudin Vojić

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta