Aktuelno

Ko je najbolji poslodavac !

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Zamislite firmu u kojoj je plata 1000 KM, a poslodavac je vladar koji vas može natjerati da radite bez plate i može vam oduzeti život u bilo kojem trenutku. Međutim, poslodavac vam kaže: ako uradiš svoj posao dobit ćeš 10 puta više, tj. 10.000 KM, pa sve do 70 puta više, tj. 700.000 KM, a kome želim dajem i više od toga. Pri tome je poslodavac blag i milostiv, prelazi preko tvojih propusta koje nenamjerno počiniš ili iz opravdanog razloga. Ako namjerno pogriješiš poslodavac te sankcioniše prema principu: jedan prestup – jedna sankcija, ali kaže ti: sigurno ću oprostiti ako se pokaješ i popraviš, pa čak i da ponovo učiniš prestup opet ću ti oprostiti ako se pokaješ…

Ima li neko da ne želi raditi u ovoj firmi i pri ovim uslovima uz činjenicu da je poslodavac vladar čija je vlast bezgranična i gdje god da odeš ne možeš pobjeći od njega niti postoje bolji uslovi od njegovih uslova? Svaka osoba koja dobro razmisli o ovome ne samo da će prestati bježati od takvog poslodavca, jer nema izlaza i utočišta osim kod njega nego će zavoliti takvog poslodavca zbog njegove dobrote i mnogostruko veće nagrade koju daje.

Zar nas nije stid da budemo nezahvalni takvom poslodavcu? Šta kaže ovaj „poslodavac“ u „ugovoru“:

„Ko uradi dobro djelo, biće desetorostruko nagrađen za njega, a ko uradi ružno djelo biće samo za njega kažnjen i neće im biti učinjena nepravda.“ (sura El-En’am/Stoka, 160.)

„Primjer onih koji udjeljuju imovinu svoju na Allahovom putu poput je zrna koje se posije i iz njega izraste sedam klasova, a u svakom klasu stotinu zrna. A Allah će povećati kome On želi, a Allah je Sveobuhvatni i Sveznajući.“ (sura Bekara/Krava, 261.)

„Reci: „O robovi Moji koji ste se prema sebi ogriješili ne gubite nadu u Allahovu milost, Allah će zasigurno sve grijehe oprostiti, On je uistinu Sveopraštajući i Milostivi.“ I pokajte se svome Gospodaru i pokorite mu se prije nego što vam kazna dođe nakon koje nećete biti pomognuti. I slijedite ono najljepšte što vam je objavljeno od vašeg Gospodara prije nego Vam kazna dođe iznenada, a da to i ne predosjetite. Da ne bi čovjek uzviknuo: „Teško meni, koliko sam samo dužnosti prema Allahu propustio i još sam se izrugivao. Ili da ne kaže: „Da me je samo Allah uputio zaista bih bio od svjesnih. Ili da ne kaže kada vidi kaznu: „Da mi je samo da se vratim pa da budem od dobročinitelja.“ Naprotiv! Dolazili su ti Moji znakovi, ali si ih poricao i oholio si se i bio si od nezahvalnih!“ (sura Zumer/Skupovi, 53-59.)

Najveća obaveza i najvažniji posao nakon spoznaje da takvom „poslodavcu“ niko nije ravan je namaz ili molitva koja je ustvari nama najpotrebnija: „Ustinu sam ja Allah, nema boga osim Mene, pa me obožavaj i obavljaj molitvu da bi Mene uvijek sjećao.“ (sura Taha, 14.)

Ipak neki ne vole kada se spomene ovaj „poslodavac“ i pretvaraju se da nisu u Njegovoj vlasti i sveobuhvatnosti: „Kada se spomene Allah Jedini grče se srca onih koji ne vjeruju u Vječni svijet. A kada se spomenu oni koje mimo Njega uzimaju odjednom ih velika radost obuzme.“ (sura Zumer/Skupovi, 45.)

Kenan Osmanbegović

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta