Odgovori

Ko je velij (staratelj) pri vjenčanju djevojki koja primi islam

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PITANJE: Esselamu alejkum, kao prvo, da Vas Allah nagradi na tako korisnoj stranici gdje sam mnogo toga naučila i riješila neke nedoumice oko kojih nisam bila sigurna. Rođena sam i odgajana kao katolkinja, ali sam se elhamdulillah prije godinu dana vratila islamu i od tada živim po propisima islama, i presretna sam. Moji roditelji nisu nikako sretni mojom odlukom, čak šta više, ogorčeni su, i ne mogu to nikako da prihvate, sestre ili brata nemam. Pošto sam studentica, primorana sam da živim s njima, i bilo je jako ružnih scena u našem zajedničkom životu.

Zabranili su mi klanjanje u kući, što ja nisam poštovala i klanjala u tajnosti, mama mi je bacila tespih, željela da izbacim iz kuće sve islamske knjige i marame. Nisam se pokrila jer bi me izbacili iz kuće, a ja zaista nemam gdje jer studiram, a nemoguće je raditi i studirati). Jako je teško živjeti u takvoj sredini, jer ne mogu biti ono što želim, a sva ta situacija jako utječe na mene psihički, i boli me.

Iako znam da u Islamu nije dozvoljeno ašikovanje, ja se već dvije godine zabavljam sa jednim mladićem, musliman i po imenu i po svojoj vjeri (da ga Allah nagradi). Drži se islamskih propisa svim svojim srcem. Preko njega sam i ja zavoljela Islam i postala ovo što sam danas, elhamdulillah. Kad kažem da se zabavljamo, mislim na to da je naša veza temeljena isključivo na razgovorima, i nikad nije bilo ni pokušaja da se fizički približimo, elhamdulillah.

Veliki mi je oslonac u ovoj situaciji sa roditeljima i planiramo se inshAllah uzeti. Zbog moje situacije, da mi vjera ne bi stradala pod pritiskom roditelja, počeli smo se dogovarati oko našeg vjenčanja. Mi bismo inshAllah željeli što prije okončati ovo naše zabavljanje i uzeti se šerijatski, da sačuvamo našu vjeru. Znam da je za validan šerijatski brak potreban pristanak moga oca. Isto tako znam da mi on tu dozvolu dok je živ neće dati, kao ni njegova braća. Nema nikakvih šerijatskih razloga, nego samo zato što ne želi da mu je kćerka muslimanka i da joj je muž musliman (zaboravih napomenuti da su ubijeđeni da sam prešla na islam zbog njega, da je to bio njegov uslov da ostanem s njim, neuzubillah). Mene zanima da li ja u takvoj situaciji moram dobiti njegovu dozvolu, i da li se mi unatoč njegovom protivljenju možemo uzeti?

Takođe me zanima da li mi možemo sklopiti sada samo šerijatski brak, a za par godina, kad budemo inshAllah oboje zaposleni, općinski? Molim Vas od sveg srca da mi što prije odgovorite na pitanje, i posavjetujete me oko svega, stvarno mi je teško. Hvala unaprijed, i da Vas Allah nagradi i na ovom i na onom svijetu! Selam!

ODGOVOR: Alejkumusselam! Molim Uzvišenog da te učvrsti na pravom putu i da ti da snage da istraješ.

Jedan od šartova validnosti sklapanja braka je dozvola velija, odnosno staratelja. A da bi neko bio velij (staratelj) treba ispuniti određene uvjete. Ti uvjeti su (El-Mevsua el-kuvejtijje el-fikhijje, 41/250-257):

1- da je pametan i punoljetan,

2- da je slobodan (da nije rob) – po većini učenjaka,

3- da je musliman – oko čega nema razilaženja,

4- da je pravedan – oko čega su se razišli,

5- da je muško – po većini učenjaka,

6- da nije pod ihramima (zanijetio obrede hadža ili umre) – po većini učenjaka,

7- da nije prisiljen – oko čega su se razišli,

8- razboritost (rušd) – po većini učenjaka.

Znači, dva šarta oko kojih nema razilaženja, a to je da je pametan i punoljetan i da je musliman. Ono što nas ovde interesuje je Islam velija (staratelja).

Kažu hanefije (El-Bedai’u es-senai’u, 2/237) da nema starateljstva kjafiru nad muslimanom, jer među njima dvojicom nema nasljeđivanja kao što je došlo u hadisu: “Ne nasljeđuju se dva milleta (vjere) međusobno niučemu”. Bilježi ga Ebu Davud, a vjerodostojnim ga ocjenjuje Ibnul-Mulekin. I zato jer je Šerijat prekinuo starateljstvo kjafira nad muslimanima na što ukazuju riječi Uzvišenog: “Allah neće dati priliku kjafirima nad mu’minima” (En-Nisa, 141).

Takođe, u starateljstvu kjafira nad muslimanom je vid poniženja za muslimana a to nije dozvoljeno i zbog toga je zabranjeno muslimanki da se uda za kjafira, jer će on kao muško biti iznad nje kao glava porodice. Kaže Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “Islam se uzdiže i ne uzdiže se iznad njega”. Bilježi ga Darekutni, a Ibn Hadžer i Albani su ga ocijenili dobrim. Muslimanu nije dozvoljeno da nasljeđuje od roditelja kjafira njihov imetak jer je došlo u hadisu kojeg bilježi Buharija i Muslim: “Musliman ne nasljeđuje kjafira niti kjafir nasljeđuje muslimana”.

Kažu malikije (Eš-Šerhu es-sagiru, 2/370) da je zabranjeno da kjafir bude staratelj muslimanki i obrnuto, tj. ne može musliman biti staratelj ženi kjafirkinji (znači, kada se kitabijka udaje za muslimana staratelj joj mora biti kjafir, ne može biti musliman).

Kažu šafije (Mugnil-muhtadž, 3/156) da muslimanku ne može udati (da joj bude staratelj) njen rođak kjafir, niti može kjafirkinju udati njen rođak musliman.

Takođe, kod hanabila (Keššaful-kinna’a, 5/53) nije dozvoljeno da kjafir udaje (kao staratelj) muslimanku niti obrnuto.

Od argumenata sa kojima dokazuju zabranu da staratelj muslimanke bude njen rođak kjafir ili neki drugi kjafir je ajet: “Nevjernici su jedni drugima veliji (staratelji i nasljednici)” (El-Enfal, 73).

Prema tome, nije dozvoljeno da tvoj otac bude tebi staratelj niti tebi treba njegova dozvola niti on ima pravo sa šerijatske strane da te u tome spriječi. U tvom slučaju tebi staratelj treba biti šerijatski kadija, a pošto te institucije kod nas nema na njegovo mjesto dolazi učeni ili daija. A što se tiče tvog šerijatskog vjenčanja prije sudskog, u tome nema nikakve smetnje jer je ibret u šerijatskom vjenčanju a sudski je samo radi formalnosti, pa kada ga i ne bi bilo ne utiče na valjanost braka. Ve billahi tevfik.

dr. Zijad Ljakić

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta