Tekstovi

Koji meleci će te posjetiti u trenucima tvoje smrti?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ako te trenutno ne dira podsjećanje na smrt, kao motivacija da promijeniš svoj odnos prema svome Stvoritelju Allahu, dž.š., da konačno počneš prakticirati vjeru, da počneš namaz čuvati, da se okaniš velikih grijeha, pričekaj malo, uskoro će te itekako zanimati. Nijedno iskušenje poput bolesti, gubitka imetka, gubitka najmilijih, rata, straha, gladi… na ovome svijetu ne može se mjeriti sa izlaskom duše iz tvoga tijela.

Imaj na umu da će ti Stvoritelj poslati jednu od dvije vrste meleka (andjela) koji dušu vade: ili one koji blago vade, pa duša lahko iz tijela izađe, samo sklizne, bez obzira što insan godinama može biti iskušan teškom bolešću, a takvi meleci dolaze samo iskrenim vjernicima i s radosnim vijestima, ili one meleke koji najgrublje dušu čupaju iz svakog damara i živca, što će predstavljati vječnu muku za nesretnike, pa makar umrli od srčanog ili moždanog udara. Mi imamo običaj reći da je neko lahko i brzo preselio samo što je umro u snu, ili od srca, a o tome, zapravo, nemamo pojma. Početak izlaska duše iz tijela otvara vrata vječnosti. Tu su naša mjerila, tu je znanost, utočište ateista i agnostika, slijepa i nemoćna.

Od tvog odnosa prema tvome Stvoritelju Allahu, dž.š., ovisi koji će te meleki posjetiti u trenutcima kad ti ni najbolji doktori svijeta neće moći pomoći. Razmisli malo o tim trenucima. Dobro je za tebe da razmisliš, da se malo dozoveš, jer ne znaš kad bi mogli nastupiti. Ovo što sada vidiš svojim očima i osjećaš drugim čulima to možeš slobodno zanemariti. To ti je bezveze, igrarija, zabava, sladunjavo, prazno i besmisleno uživanje, nadmetanje imetkom, položajem, ugledom, tko će više steći, tko više imati, više uštedjeti…

Možda sada nisi svjestan, jer te ne dotiče, i ne interesira, al’ ćeš uskoro svakako saznati da sve za što si se borio u životu na ovome svijetu nije bilo vrijedno propuštanja jedne, jedine sedžde, a da sve može zadobiti smisao ako slomiš tog svog šejtana i puninom svoga se bića vratiš i pokoriš Gospodaru svih svjetova. Jasno, da to bude prije nego duša dođe do ključnih kostiju, jer to što ćeš povjerovati u tom trenutku, a svaki insan će tad povjerovati, neće ti biti ni od kakve koristi. Do tebe je.

Mr Mirza Mešić

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta