Prilozi posjetitelja

Koliko košta Allahovo zadovoljstvo?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Čitam ovih dana na NUM-ovim stranicama o zabrani uzimanja muževog prezimena (https://www.n-um.com/?q=node/3692), a i u bliskim mi krugovima čujem sestre koje su uzele muževo prezime, kako se žale da je skupo sada sve to mijenjati. Ja ću postaviti kontra pitanje – koliko smo spremne dati imetka da zadovoljimo Stvoritelja subhanehu we te’ala? Vrijedi li…

100, 200, 300, 1000 KM, pa i EURA Allahovog zadovoljstva? Allaha mi, ne vrijedi ni sav novac ovoga dunjaluka!!! Ja sam prošla kompletnu proceduru vraćanja prezimena i napisaću sestrama (a i braći), šta je neophodno da bi se prezime promijenilo. Naglašavam da se procedura odnosi na sestre koje su prijavljene u Bosni i Hercegovini.

Postupak se kompletan odvija u Policijskoj upravi mjesta prebivališta – dakle, u policijskoj upravi koja je zadužena za mjesto u kojem ste prijavljene. Od dokumentacije je neophodno sljedeće:

1.rodni list – besplatan ili max 4 KM
2.uvjerenje o državljanstvu – besplatno ili max 4 KM
3.vjenčani list – besplatno ili max 4 KM
4.uvjerenje o nekažnjavanju – 10 KM
5.prijava prebivališta – besplatna
6.ovjerena kopija lične karte – besplatno ili max 4 KM
7.izjava (muž u Opštini na obrascu Izjave piše da je saglasan da supruga promijeni prezime iz tog u to) – taksa max 4 KM
8.zahtjev (dobije se u Policijskoj upravi i u njemu se navodi razlog promjene i navodi se iz kojeg prezimena se mijenja u koje) – besplatno
9.taksa 8 KM

Postupak donošenja Rješenja traje oko mjesec dana, a zatim Policijska uprava po službenoj dužnosti šalje Rješenje o novom prezimenu matičnom uredu i drugim relevantnim organima. Nakon 7-14 dana, već se može izvaditi novi rodni list, pomoću kojeg se vadi lična karta. Za ličnu kartu se plaća 10 KM, a za vozačku 40 KM.

Ako sada saberemo kompetan iznos sa maksimalnim vrijednostima, dobićemo sumu od nekih 80-90 KM. Pa vrijedi li to Allahove milosti i blagoslova???

Poslala sestra U. Z.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta