Abdest

Krupne greške prilikom uzimanja abdesta

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Često smo u situaciji da uzimamo abdest pored osobe koja ne uzima abdest pravilno, i vidimo da veoma često neko pravi grešku zbog koje joj abdest može da bude neispravan. Neke od tih greški su:

  1. Nepotpuno pranje lica, odnosno pranje samo malog djelića lica, dok bi lice trebalo da bude oprano u cijelosti, od vrha brade do mjesta gdje izrastaju prve dlake kose, pa od jedne do druge resice uha,
  2. Nepranje šaka prilikom pranja ruku do iza lakata, odnosno i šake se peru također prilikom pranja ruku do iza lakata,
  3. Nepranje lakata,
  4. Nepranje peta prilikom pranja nogu.
 
Naravno svako dio tijela mora biti fino i u potpunosti opran, bez ostavljanja suhih mjesta, jer validnost abdesta može doći u pitanje ako se abdest ne uzima fino, a samim tim i validnost namaza što je stub islama – bez pretjerivanja prilikom uzimanja abdesta što je druga krajnost koja otvara puteve šejtanskim vesvesama i to obavezno treba izbjegavati.
 
Savjetujem sebe i vas da pregledamo teoretsko i praktično uzimanje abdesta. Mnoge video klipove možemo naći na internetu, čak i sa prijevodom, od kojih su neki od alima ovog ummeta. Također je nedavno naš daija mr. Elvedin Pezić uradio video o uzimanju abdesta, teoretski i praktični dio, pa savjetujem da naučimo kako pravilno uzeti abdest.
 
Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko ste primijetili grešku u članku, OZNAČITE TEKST i nakon toga pritisnite tipke na tastaturi Ctrl+Enter.

NA VRH

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: