Lijepi islam

Ljubav u ime Allaha

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Kada sam prešla na islam bila sam baš zaintrigirana kada čujem ljude kako govore da su uradili nešto u ime Allaha ili da vole nekoga u ime Allaha, međutim šta to znači?

Priča Ebu Hurejre da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Jedan je čovjek otišao da obiđe prijatelja. Uzvišeni Allah mu posla meleka u liku čovjeka koji ga upita: Kuda ćeš? Idem da zijaretim prijatelja u gradu. Je li to imaš neki posao ili potrebu kod njega? Nemam, odgovori čovjek, nego ga volim u ime Allaha, a melek mu reče: Ja sam Allahov izaslanik tebi da ti prenesem da i tebe Allah voli onako kako ti, u ime Njega, voliš tvog prijatelja.” (Buhari).

Pročitaj ponovo rečenicu “Allah te voli onako kako ti voliš svog brata.”

Da li mi volimo naše braću i sestre u islamu? Da li nastojimo da izgradimo jaku zajednicu? Mi bismo, kao muslimani, da pružamo pomoć i podršku jedni drugima i da budemo jedni uz druge u dobru i zlu, to je ljubav u ime Allaha. Mi možemo postići Allahovu ljubav ukoliko volimo jedni druge u Njegovo ime, pa zar to nije divno? Voljeti u ime Allaha podrazumijeva nesebičnost i pružanje podrške bez očekivanja nečega zauzvrat. Dakle, ne radimo to zbog slave i želje da drugi ljudi vide koliko smo darežljivo, nego sve to radimo u ime Allaha. Također, ovakva vrsta ljubavi podrazumijeva da radimo dobro ili budemo ljubazni prema nekome bez ikakvog razloga, odnosno bez očekivanja običnog “hvala” i sa dubokim uvjerenjem da će Allah biti zadovoljan i zavoljeti nas zbog naše namjere i truda.

Dozvolite mi da sa vama podijelim jedan predivan hadis: Od Ebu Hurejre, radijallahu ‘anhu, se prenosi da je rekao: „Rekao je Allahov poslanik, sallallahu ‘alejhi we selleme: „Zaista će Allah, na Sudnjem danu, reći: „Gdje su oni koji su se volili zbog Moje uzvišenosti? Danas ću ih smjestiti u Moj hlad, danas kada nema drugog hlada mimo Moga!“ (Muslim, 2066)

Sama pomisao na Sudnji dan izaziva strah u nama, ali Allah nam je obećao zaštitu za one koji se vole u Njegovo ime, pa zar nije vrijedno pokušati uključiti što više dobrih djela u našu svakodnevnicu?

U nastavku vam ostavljam nekoliko ideja koje možete pokušati, ali ne zaboravite da prije svega vaš nijet bude postizanje Allahovog zadovoljstva.

1. Provodi više vremena sa svojim roditeljima.
2. Udijeli nekome kompliment.
3. Posjeti starije komšije kada je vani tmurno vrijeme.
4. Udijeli sadaku.
5. Uputi dovu za ljude iz tvog okruženja.
6. Pošalji poruku prijatelju sa kojim se nisi dugo čuo.
7. Reci svojim prijateljima da ih voliš u ime Allaha.
8. Ostavi ljubavnu ceduljicu suprugu/supruzi.
9. Doniraj krv.
10. Podijeli nešto hrane komšijama.

Izvor: aboutislam.net

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta