Zanimljivosti i nauka

Majčinsko dojenje

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

 

Svevišnji Allah rekao je, kako stoji u prevedenom značenju ajeta: “Majke neka doje djecu svoju pune dvije godine onima koji žele da dojenje potpuno bude“. (Al-Bekare, 233.) Doktori su dugo godina mislili da je jedina korist prirodnog dojenja zasnivanje emocionalne veze između majke i dojenčeta i da pored toga ne postoje druge koristi, međutim, savremena medicina je ustanovila i druge značajne koristi majčinskog mlijeka…

Tako, majčinsko mlijeko sadrži u sebi imunitetska tijela-imunoglobuline protiv bakterija i različitih vrsta virusa. Naučnici su utvrdili da su količine bekterija u utrobi dijeta, koje se hrani kravljim mlijekom, veće za deset puta od onih koje se nalaze u utrobi dijeta koje se hrani majčinim mlijekom. Najbolja je ishrana za dojenče. U sebi sadrži prirodne procente proteina, šećera i masnoće koje je teško naći u kravljem i drugom mlijeku. Njegova temperatura je prirodna i odgovarajuća za dijete.

Imunitetska tijela – antiviruska pomažu dojenčetu -u prvim mjesecima dojenja- u zaštiti tjelesnih organa od stalnih viruskih napada kojima je izloženo. Čak više pomaže mu u formiranju njegovog imunitetskog aparata i ojačava ga. Pojedina naučna istraživanja su utvrdila da imunitetski aparat brže raste kada se dijete hrani majčinim mlijekom. Majčino mlijeko sadrži u sebi imunitetsku materiju – mucins koja je bogata proteinima, karbonhidratom koji se prilijepe za bakterije i viruse i uklone ih iz dječijeg tijela upotpunosti bez sporednih dejstava suprotno hemijskim lijekovima. Postojeći protein u kravljem mlijeku je za duplo veći od postojeće količine u majčinom mlijeku. Zbog toda dojenče ne može “pojesti” postojeću količinu proteina u kravljem mlijeku, tako da je skladišti u svome tijelu što u budućnosti dovodi do oboljena “ugojenosti”. Dok dojenče “pojede” postojeći protein u majčinom mlijeku u 100% procentu.

Potrebno vrijeme za probavu postojećih proteina u majčinom mlijeku je 15 minuta a u kravljem mlijeku 60 minuta što rezultira uštedu u vremenu i naporu. Svi doktori potvrđuju da se u majčinom mlijeku ne nalaze bakterije i da je bolje za novorođenče od svakog vjestačkog mlijeka. Zapazili su da djeca koja jedu adaptirano mlijeko iz flašice izloženija su različitim oboljenjima čak i kada je boca sterilizovana. Majčino mlijeko pomaže dojenčetu da poboljša svoj probavni sistem u ispravnom obliku, dok kravlje mlijeko uznemiri utrobu dojenčeta. Daje dojenčetu psihički smiraj i pomaže mu prilikom sna. I djeluje kao najbolje prirodno smirujuće sredstvo. Štiti dojenče od alergije i sprečava kod njega espanziju te bolesti. Dojenje kravljeg mlijeka uvećava mogućnost oboljenja od raka za sedam puta.

Od koristi prirodnog dojenja jeste da ono štiti dojenče od sledećih stvari:

● Od disajnih oboljenja od kojih je najopasniji bronhitis.

● Od bolesti uha i stalnih upala.

● Od iznenadne smrti- sids.

● Od upale moždane opne-meningitis.

● Od raka u prvih šest mjeseci.

● Od truljenja kostiju.

● Od osipa.

● Od čireva u utrobi.

A izaziva kod njega nježnu kožu i jača vid. Također i majka doživljava koristi prirodnog dojenja. Vršena su istraživanja u 30 država i pokazalo se da majke koje doje djecu bivaju manje izložene oboljenju od raka dojke. Maternica se širi za 30 puta u toku trudnoće i poroda. Istraživanja su potvrdila da prirodno dojenje pomaže u vraćanju obima maternice u prirodne granice. Suprotno majci koja ne doji dojenče gdje njena maternica ostaje veća od prirodnih granica. Isto tako dojenje štiti majku od raka maternice. Pomaže u smanjivanju težine i od ugojenosti. Pomaže majci prilikom spavanja i djeluje kao prirodno smirujuće sredstvo.

Svjetska zdrastvena organizacija i Unesco poslije istraživanja su potvrdili da je najbolji period za dojenje dvije godine. Dijete u tom periodu ima prijeku potrebu za sterilizovanim mlijekom kao što je majčinsko mlijeko, jer njegov imunitetski sistem nije umogućnosti da se suprostavi mogućim bolestima prije dvije godine od njegove starosti.

Islamski istraživač Abdul-Daim Kuhejl
Informativn islamski časopis “El-Asr”

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta