Dobročinstvo prema roditeljima

Majka umrla od tuge za sinom

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

U istom danu pokopani majka i sin

Subhanallah, kolika je ljubav jedne majke prema svojoj djeci mozemo se osvjedociti i iz ovog dogadjaja, koji je prosle sedmice prenio Dnveni Avaz, a slucaj se odigrao u Zavidovicima:

U zavidovićkom naselju Džebe jučer je obavljena nesvakidašnja dženaza. U istom danu pokopani su majka i sin, Zubejda i Hazim Hadžić iz Zavidovića. Hazim Hadžić (48) bio je zaposlen u preduzeću “Krivaja”, a smrt ga je zadesila u petak na radnom mjestu, u vrijeme odrađivanja treće smjene.

Kako kažu prijatelji bliski rodbini, taj dan se nije osjećao najbolje. Žalio se na bolove u lijevoj ruci. Ipak, otišao je na posao. Tamo mu je iznenada pozlilo, kolege su mu pružile prvu pomoć, nakon čega je prevezen u zavidovićki Dom zdravlja. Međutim, Hazimu nije bilo pomoći, uzrok smrti je najvjerovatnije infarkt. Iza njega je ostala supruga Jasminka i sin Eldin. Iste večeri u domu Hadžića okupila se rodbina. Iako Hazimovoj majci Zubejdi nije odmah rečeno da joj je sin umro, naslutila je najgore. Pozlilo joj je i odmah je, prema riječima njenog unuka Eldina, pozvana Hitna pomoć.

– Kako Hitna pomoć nije stigla, otišli smo u zavidovićki Dom zdravlja. Tamo smo tražili da joj daju neku tabletu za smirenje. Pošto to nismo dobili, vratili smo se kući, ali zbog njenog kritičnog stanja ponovo smo je unijeli u auto i otišli u Dom zdravlja. Međutim, dok su ljekar i dežurno osoblje našli utičnicu za aparat kojim bi joj dali elektrošok, ona je umrla – opisuje vidno potreseni Midhat Bećirović, zet preminulog Hazima.”

Prenosi se da je Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, dosao jedan beduin, pa ga upitao ko je ta osoba kome covjek treba da bude najzahvalniji i kome treba da ukaze najvise postovanja, pa je Poslanik saws rekao: majka, pa je to ponovio tri puta, da bi zatim spomenuo oca. (Predaju biljezi imam Buhari)

Subhanallah, ta veza sa svojim djetetom pocinje vec kada se dijete zacne u majcinom stomaku, i od tada zapocinje najjaca, najiskrenija i najljepsa veza koja postoji na dunjaluku medju ljudima, i ta veza se nikada vise ne prekida.

Vec sa ranom trudnocom nastaju raznorazni problemi, osjecaj slabosti, povracanje, razliciti bolovi u tijelu, periodi kada se ne moze da jede, psihicke promjene itd., medjutim ljubav i briga majke za tim plodom u stomaku je, vec tada, jaca i veca od svega. Kako djete raste i razvija se u stomaku ti problemi postaju jos veci. Uzviseni Allah spominje to u Kur’anu: ” ” Mi smo naredili covjeku da bude poslusan roditeljima svojim. Majka ga nosi A NJENO ZDAVLJE TRPI…”. (Lukman 14) Zatim dolazi porodjaj i bolovi koji on nosi sa sobom.

Koliko samo u toku prve godine treba pelena zamjeniti, koliko puta treba dijete nahraniti, napojiti, koliko se placa treba naslusati, koliko nesanih noci probdjeti. Zaista je ogromna ljubav i paznja koju majka ulozi dok podigne i odgoji svoje dijete. SubhanAllah, ta ljubav ide do te mjere da majci srce pukne od zalosti kada cuje za gubitak svoga djeteta.

Toplo preporucujemo da pogledate video: “BRIGA MAJKE”, i da nakon toga preispitamo nas odnos prema nasim majkama.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta