Brak i islamska porodica

Mislila sam da ne volim muža

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PITANJE: Tražila sam razvod braka od muža jer sam smatrala da sam ga prestala voljeti, međutim kada smo se razveli uspostavilo se da je drugačije. Da li sam imala opravdan razlog da zatražim razvod braka od svog supruga i kakav će biti moj status na Sudnjem danu za to djelo? Allah vas nagradio!

Odgovor: Es-selamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu! Islamski učenjaci kada govore o razlozima zbog kojih je supruzi dozvoljeno da traži razvod braka od muža, između ostalog spominju i slučaj kada žena ne voli svoga muža i boji se da će taj prezir i nepostojanje ljubavi uzrokovati nepokornost njenom mužu, što je svakako grijeh. To su argumentovali poznatim hadisom Ibn Abbasa, r.a., da je supruga Sabita ibn Kajsa, r.a., došla Allahovom Poslaniku i kazala: Allahov Poslaniče, ja ne zamjerim Sabitu na moralu niti na njegovom pridržavanju za vjeru, ali mrzim nepokornost u islamu’’, pa joj je rekao Allahov Poslanik: ‘’Hoćeš li mu vratiti baštu koju ti je darovao kao vjenčani dar?’’ ‘’Da’’, odgovorila je. Tada je Allahov Poslanik rekao Sabitu ibn Kajsu: ‘’Prihvati baštu i razvedi je.” (Buharija)

Na osnovu ovog hadisa, ja se nadam da vi niste grješni što ste tražili razvod braka, jer ste u tom momentu bili ubjeđenja da ga ne volite. I smatram da se na vas ne odnosi hadis u kojem je Poslanik kazao: “Koja žena zatraži od muža razvod braka bez razloga, njoj je zabranjen miris Dženneta.” (Hadis je zabilježili imami Ahmed, Tirmizi, Ebu Davud, Ibn Madže od Sevbana, r.a., a njegovu vjerodostojnost potvrdio je šejh Albani)

Napomena: Kako god muž ne treba da u ljutnji ili nakon nekog problema požuruje sa razvodom braka, tako ni supruga ne treba da požuruje sa traženjem razvoda braka, već oboje trebaju da sačekaju dok se ‘’usijane glave ohlade’’, a tek nakon toga pri punoj svijesti, objektivno i realno pogledaju na bračno stanje, te da pokušaju uvažiti mnoge činjenice koje mogu djelovati na donošenje odluke, da se konsultuju sa onima koji su kompetentni za to, a nakon toga da donesu konačnu odluku. Allah najbolje zna!

Odgovorio: dr Pezić Elvedin

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta