Prilozi posjetitelja

Moj put ka namazu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Prekretnica u mom životu dogodila se 2013. godine kad sam imao saobraćajnu nesreću. Tog dana Allah je uklonio koprenu sa mojih očiju i shvatio sam kako život u trenu može da se promijeni i da svaki dan može biti zadnji na dunjaluku. Shvatio sam i osjetio u sebi da je to bio znak od Allaha da moram nešto mijenjati u životu. Tijelom su mi prolazili trnci na pomisao da je tu mogao biti i moj kraj, a šta sam pripremio za ahiret… Od te pomisli hvatao me strah…. Čovjek jednostavno progleda drugim očima i počne drugačije razmišljati…

Poslije toga sve sam dublje počeo da istražujem i razmišljam o vjeri. Preslušao sam stotine i stotine predavanja i čitao knjige, i svaki put sam iznova shvatao koliko sam malo znao o ovoj našoj lijepoj vjeri i bilo me je sve više strah i stid moje nepokornosti Allahu. Molio sam Allaha da mi olakša da što prije počnem redovno klanjati. Još dok sam bio mali, u mektebu sam naučio klanjati i znao sam dosta sura, ali s godinama se to sve pogubilo iz moje memorije. Počeo sam sve da ponavljam i iznova učim, ali mi nešto nije dalo da klanjam.

Jednog dana dok sam bio na poslu, cijelog dana neki je glasić u mojoj podsvjesti govorio da nema više odgađanja i da moram klanjati. Tog dana, čim sam došao kući, bilo je vrijeme ikindija-namaza, uzeo sam abdest i pomoću telefona i YouTubea obavio sam namaz. U narednim danima bio sam preplavljen velikim emocijama svaki put kada bih obavljao namaz, svaki sam namaz znao preplakati. Ne mogu vam opisati koje je to olakšanje bilo za moju dušu, kao da pustite pticu iz kaveza i ona se slobodno vine u nebo. Čovjek nije ni svjestan koju štetu čini svojoj duši udaljavajući se od vjere i radeći sve ono što nam je Allah zabranio.

Kao što čovjek ovdje na dunjaluku radi i svakog dana odlazi na posao da bi sebi i svojoj porodici obezbijedio egzistenciju na ovom svijetu, tako treba da radi i za ahiret. Allah nam daje upute u Kur’anu i sunnetu, životu našeg voljenog poslanika Muhammeda, alejhis-selam, i slijedeći njegov primjer naučit ćemo kako da obezbijedimo svoju egzistenciju i na ahiretu. Allahu ne treba naš namaz niti naša dobra djela, već to treba nama samima. Iskreno se nadam da će ovo nekome biti od koristi.

Brat A. S.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta