Odgovori

Može li se koristiti krema sa svinjskom masti?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PITANJE: Nedavno smo kupili kremu za vanjsku upotrebu, ali ona, između ostalih sastojaka, sadrži i svinjsku mast, stoga me zanima da li je dozvoljeno koristiti tu kremu i bilo koji drugi proizvod za vanjsku upotrebu ako sadrži i trun svinjske masti ili nečeg drugog od svinje?

ODGOVOR: Ako se radi o vanjskom korištenju spomenute kreme i ako doista postoji potreba za njenim korištenjem, (tako da za liječenje bolesti koju želite liječiti spomenutom kremom ne možete naći alternativu) i ako kompetentne osobe dotične oblasti tvrde da je spomenuta krema ljekovita, tada nema zapreke u korištenju spomenute kreme.
 
Ako spomenutu kremu koriste odrasle osobe, one koje klanjaju namaz, prije uzimanja abdesta trebaju da operu mjesto na koje su nanosili kremu, pošto je svinjska mast nečista.

(Ovo je stav poznatog alima današnjice Muhammeda b. Saliha el-Usejmina, preuzet iz njegovih fetava s oficijelnog portala). A Allah najbolje zna!

Odgovorio: Pezić Elvedin
 
Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta