Pokajnici

Multimilioner koji je sreću pronašao u islamu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Zovem se Ishak Mustekim, moj otac je iz Egipta, a majka iz Sjevernog Sudana, i musliman sam već dvije godine. Rođen sam u Montrealu gdje sam i odrastao. U djetinjstvu sam bio odličan učenik i vjerujem da je moja majka polagala velike nade u mene, kao u svog prvog sina. Ali, sve se promijenilo dok sam tražio “sreću”. Kada imao trinaest-četrnaest godina, počeo sam da izgledam kao i ostala djeca u školi.

Viđao sam djecu kako uzimaju drogu, piju alkohol i izlaze sa djevojkama. U mojim očima oni su izgledali mnogo sretnije nego druga djeca, tako da sam poželio da budem sa njima. Počeo sam raditi sve što i oni, tako da sam već sa petnaest godina završio u popravnom domu, jer sam bio toliko loš. Sa sedamnaest godina već sam “ohladio”, prestao sam raditi loše stvari jer sam govorio sebi: “Uskoro ću imati osamnaest godina i ako me uhvate, ići ću u zatvor”.

Ali, ne znam šta mi se tada dogodilo. U osamnaestoj godini ponovo sam napravio prekršaj i uhvatili su me, tako da sam završio u zatvoru u kojem sam proveo dvije godine. Prije nego što sam otišao u zatvor, mislio sam da je sreća kada sam nadrogiran, pijan i kada sam sa djevojkama. Ali u zatvoru – jer zatvor je škola kriminala, naučili su me da je sreća kada imaš mnogo materijalnih stvari, mnogo novca. Nakon što sam izašao iz zatvora, počeo sam “loviti novac”. Pošto nisam imao nikakve škole, a najbrži način da se domognem novca bio je na kriminalni način, krenuo sam tim putem.

Oko deset godina živio sam tim životom, punim luksuza, moći i “poštovanja”. Kada ovo pričam, ljudi baš i ne razumiju, pa moram malo da objasnim. Kada pričamo o automobilima, imao sam nekoliko mercedesa, BMW-ova, poršea, vipera, hammera, jaguara, kadilaka, većinu tih velikih brendova. Kuće, i ne auta kao što su obična auta, jer kad kupiš auto to je da bi se usrećio, ali stvar je u tome da ta sreća ne traje. Nakon toga treba da opremiš auto, ali nakon što je auto opremljeno, nema više šta da se uradi.

Bilo mi je dosadno, imao sam kuću, a živio sam u hotelskim apartmanima za koje sam izdvajao oko deset hiljada sedmično. Bio sam veliki gurman i najviše sam uživao u dobrom jelu u najvećim gradskim restoranima, u kojima se jede na podu (zbog velikog luksuza), što većina vas nikada neće ni vidjeti. U tim restoranima jela su koštala po četiri hiljade dolara. To je bilo neznatno u poređenju sa ljudima koji su izdvajali i znatno veće iznose za hranu na takvim mjestima.

Živio sam takvim životom, životom milionera, oko deset godina. Na kraju sam se zapitao kako je moguće da nisam sretan iako sve to imam. Tada sam srušio kuću i sav namještaj bacio u smeće. Kada sam ponovo sagradio kuću, sa najboljim materijalima, čak i nakon toga, sjedeći sam u svojoj kući, razmišljao sam: “Pa ja nisam sretan!” Nakon deset godina uhvaćen sam zbog sitnice, pa sam dobio kaznu od jedanaest mjeseci zatvora. Na kraju mog služenja kazne zatvoren sam u ćeliju sa muslimanom. Taj brat musliman počeo mi je pričati o islamu, što me zaista zainteresiralo. Kada je on pušten iz zatvora, to je bilo dobro za njega, ali loše za mene. Nakon što sam pušten iz zatvora, vratio sam se svom starom načinu života…

Zaboravio sam sve u pogledu Boga, jer kad više niste u problemu i niste musliman, a stvari idu dobro – ponovo zaboravite Boga. Međutim, tada sam upoznao ženu, koja je bila muslimanka. Čitao sam islamske knjige, pročitao sam Kur’an, i iznenadilo me to što sam pronašao da se u Kur’anu spominje isti poslanik koji je spomenut i u Bibliji. Kur’an nisam razumio onako kako ga razumiju muslimani, osjetio sam kao da se u Bibliji nalazi početak priče koju Kur’an nadopunjuje. Počeo sam svoje istraživanje i jedini problem koji sam imao jeste to što kao kršćanin morate vjerovati da je Isus Božiji sin, a ako u to ne vjerujete onda idete u Pakao – Džehennem. Ni pod koju cijenu nisam želio u Pakao! Tako sam shvatio da moram spoznati koja je prava vjera, što je zahtijevalo detaljno istraživanje. Hvala Allahu, uvidio sam da je islam prava vjera, pa sam izgovorio šehadet.

Prije toga nisam poznavao muslimane, i da su bili muslimani, ne bih znao jer nikad mi nisu pričali o islamu. Sada kad sam musliman i kad se družim i kad viđam muslimane, ima jedna stvar koja me stvarno rastužuje. Prije sam puno volio tetovaže, a na mojoj tetovaži na glavi piše “NOVAC”. Ali, viđam malu djecu, muslimansku omladinu i vidim da imaju istu tovažu koju sam i ja imao, ali ne na svojoj glavi, već na svojim srcima. Oni žele da islam zamijene za novac, za neke gluposti. Zaista me rastužilo to što oni ne poznaju vrijednost onoga što ustvari imaju.

Meni lično Islam daje sreću koju mi nije davalo sve to što sam imao, sav taj novac, djevojke, kuća, sav taj život.

SAFF

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta