Zanimljivosti i nauka

Na koga će sličiti novorođenče / Majčinsko dojenje / Nauka potvrdila islamski princip o ranom lijeganju i ustajanju

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Na koga će sličiti novorođenče

Svako novorođenče, bilo muško ili žensko, sliči jednome od svojih roditelja, a možda se sličnost “protegne” tako da obuhvati pojedine rođake sa majčine ili očeve strane. Poslanikov sunnet pojasnio je sličnosti i razlike između djeteta i njegovih roditelja. Naime, jedne prilike došao je čovjek iz plemena Benu Fezare kod Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i rekao mu:…

Zaista je moja supruga rodila crnoga dječaka.” Poslanik ga upita: “Da li imaš deve?” Čovjek reče: “Da.” Poslanik ga upita: “Kakve su boje?“ Čovjek reče: “Crvene.” Poslanik ga opet upita: “Ima li među njima crnih – tamnih (lugavih)?“ Čovjek odgovori: “Zaista među njima ima tamnih (lugavih).“ Tada ga Poslanik upita: “Pa odakle je došla ta (lugava)?“ Reče: “Možda je loza (korijen, rod) povukla (sliči lozi, korijenu).“ Na to mu Poslanik reče: “Pa možda je ovaj (dječak) povukao lozu.”(Buhari, Muslim, Fethul-Bari, Šerhu Muslim)

Božiji Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, u ovome hadisu ukazao je na pravila genetskog nasljeđivanja koja su otkrivena u novije vrijeme. Ukazano je na tajne osobine koje nose geni i koje nisu došle do izražaja (nisu se pojavile) jer su im prethodili ili su ih nadjačali drugi geni. Možda osoba naslijedi osobine od pradjeda ili pranene između kojih su stotine godina. Poznato je da se tajna života stvorenja krije, sa Allahovim dopustom, u ćeliji. Kada su naučnici proučavali sastav ćelije, utvrdili su da se u njenom središtu nalazi jezgro, koje predstavlja njen najvažniji dio, tako da nepostojanje jezgra čini nemogućim održavanje ljudskoga života. Nastavili su da otkrivaju tajne ove jezgre u ćeliji, i otkrili su čudne oblike, koji umnogome sliče makazama ili znaku x, i koji su poznati kao kromozomi, i oni kontroliraju, sa Allahovim dopustom, pojedinačne osobine u čovjeku, funkcije ćelija i njene specifičnosti, a jedno jezgro sadrži 23 para kromozoma.

Genetske osobine koje poprima fetus od majke ili oca vraćaju se ”spajanju” između gena tih supružnika, i koji nose osobine oba roditelja, tako da se genetske osobine ispoljavaju u novorođenčetu shodno Allahovoj volji. Ukoliko nadvladaju očevi kromozomi, beba će sličiti njemu, a ukoliko nadvladaju majčini kromozomi, njene genetske osobine bit će očitije na novorođenčetu. Ponekada novorođenče uopće ne sliči svojim roditeljima, jer su genetske osobine, kako kažu genetičari, dvije vrste: dominantne i recesivne (potisnute). I ako dijete naslijedi recesivne genetske osobine od oba roditelja, pojavit će se u njemu iako nisu očite u roditeljima, a to je značenje, sa Allahovim dopustom, Poslanikovih, sallallahu alejhi ve sellem riječi ”povukla ga loza“, tj. privukla ga i pojavila se na njemu njegova boja.

A i u drugom hadisu Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, pojasnio je ovo značenje. Naime, došla je neka žena kod Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i upitala ga: “Da li se žena kupa kada polucira u snu i vidi vodu (spermu)?” Aiša, Allah bio sa njome zadovoljan, ukorila ju je zbog otvorena pitanja, ali joj se je Poslanik obratio: ”Ostavi je. Pa zar ne biva sličnost osim sa strane toga (sperme)? Ukoliko bude gornja (nadjača) njena voda (sperma) u odnosu na vodu (spermu) muža, dijete će sličiti svojim daidžama, a ukoliko bude gornja (nadjača) muževa voda (sperma) u odnosu na njenu vodu (spermu), dijete će sličiti svojim amidžama.“ (Muslim)

Poslanikov izraz ”biti gornja (nadjačati)” je precizno izražavanje, jer se geni ispoljavaju sa nadvladavanjem i ukoliko nadvladaju određeni geni, pojavit će se, Allahovom voljom, njegove specifičnosti i tragovi na novorođenčetu. Na ovaj način spomenuti hadisi otkrili su naučnu činjenicu koja nije bila poznata do novijega vremena, jer naučnicima donedavno nije bilo poznato pravo stanje sperme i jajašceta, i njihovo sudjelovanje u novom stvaranju, tj. sve do otkrića mikroskopa i otkrića transplantacije kromozoma.

(Izvor: eajaz.com, Naučni idžaz u Kur’anu i sunnetu)
________________________________________

Majčinsko dojenje

Svevišnji Allah rekao je, kako stoji u prevedenom značenju ajeta: “Majke neka doje djecu svoju pune dvije godine onima koji žele da dojenje potpuno bude“. (Al-Bekare, 233.)

Doktori su dugo godina mislili da je jedina korist prirodnog dojenja zasnivanje emocionalne veze između majke i dojenčeta i da pored toga ne postoje druge koristi, međutim, savremena medicina je ustanovila i druge značajne koristi majčinskog mlijeka. Tako, majčinsko mlijeko sadrži u sebi imunitetska tijela-imunoglobuline protiv bakterija i različitih vrsta virusa. Naučnici su utvrdili da su količine bekterija u utrobi dijeta, koje se hrani kravljim mlijekom, veće za deset puta od onih koje se nalaze u utrobi dijeta koje se hrani majčinim mlijekom.

Najbolja je ishrana za dojenče. U sebi sadrži prirodne procente proteina, šećera i masnoće koje je teško naći u kravljem i drugom mlijeku. Njegova temperatura je prirodna i odgovarajuća za dijete.

Imunitetska tijela – antiviruska pomažu dojenčetu -u prvim mjesecima dojenja- u zaštiti tjelesnih organa od stalnih viruskih napada kojima je izloženo. Čak više pomaže mu u formiranju njegovog imunitetskog aparata i ojačava ga. Pojedina naučna istraživanja su utvrdila da imunitetski aparat brže raste kada se dijete hrani majčinim mlijekom. Majčino mlijeko sadrži u sebi imunitetsku materiju – mucins koja je bogata proteinima, karbonhidratom koji se prilijepe za bakterije i viruse i uklone ih iz dječijeg tijela upotpunosti bez sporednih dejstava suprotno hemijskim lijekovima. Postojeći protein u kravljem mlijeku je za duplo veći od postojeće količine u majčinom mlijeku.

Zbog toda dojenče ne može “pojesti” postojeću količinu proteina u kravljem mlijeku, tako da je skladišti u svome tijelu što u budućnosti dovodi do oboljena “ugojenosti”. Dok dojenče “pojede” postojeći protein u majčinom mlijeku u 100% procentu. Potrebno vrijeme za probavu postojećih proteina u majčinom mlijeku je 15 minuta a u kravljem mlijeku 60 minuta što rezultira uštedu u vremenu i naporu. Svi doktori potvrđuju da se u majčinom mlijeku ne nalaze bakterije i da je bolje za novorođenče od svakog vjestačkog mlijeka. Zapazili su da djeca koja jedu adaptirano mlijeko iz flašice izloženija su različitim oboljenjima čak i kada je boca sterilizovana.

Majčino mlijeko pomaže dojenčetu da poboljša svoj probavni sistem u ispravnom obliku, dok kravlje mlijeko uznemiri utrobu dojenčeta. Daje dojenčetu psihički smiraj i pomaže mu prilikom sna. I djeluje kao najbolje prirodno smirujuće sredstvo. Štiti dojenče od alergije i sprečava kod njega espanziju te bolesti. Dojenje kravljeg mlijeka uvećava mogućnost oboljenja od raka za sedam puta.

Od koristi prirodnog dojenja jeste da ono štiti dojenče od sledećih stvari:

● Od disajnih oboljenja od kojih je najopasniji bronhitis.

● Od bolesti uha i stalnih upala.

● Od iznenadne smrti- sids.

● Od upale moždane opne-meningitis.

● Od raka u prvih šest mjeseci.

● Od truljenja kostiju.

● Od osipa.

● Od čireva u utrobi.

A izaziva kod njega nježnu kožu i jača vid. Također i majka doživljava koristi prirodnog dojenja. Vršena su istraživanja u 30 država i pokazalo se da majke koje doje djecu bivaju manje izložene oboljenju od raka dojke. Maternica se širi za 30 puta u toku trudnoće i poroda. Istraživanja su potvrdila da prirodno dojenje pomaže u vraćanju obima maternice u prirodne granice. Suprotno majci koja ne doji dojenče gdje njena maternica ostaje veća od prirodnih granica. Isto tako dojenje štiti majku od raka maternice. Pomaže u smanjivanju težine i od ugojenosti. Pomaže majci prilikom spavanja i djeluje kao prirodno smirujuće sredstvo.

Svjetska zdrastvena organizacija i Unesco poslije istraživanja su potvrdili da je najbolji period za dojenje dvije godine. Dijete u tom periodu ima prijeku potrebu za sterilizovanim mlijekom kao što je majčinsko mlijeko, jer njegov imunitetski sistem nije umogućnosti da se suprostavi mogućim bolestima prije dvije godine od njegove starosti.

(Islamski istraživač Abdul-Daim Kuhejl)
___________________________________________

Nauka potvrdila islamski princip o ranom lijeganju i ustajanju iz postelje

Nakon što su izvršili stotine eksperimenata o spavanju i zdravlju, vodeći svjetski naučnici otkrili su da bi za održavanje optimalnog zdravlja osoba trebala odlaziti na spavanje rano i ustati prije izlaska sunca. Najbolji sati za odmaranje vašega tijela jesu između 22 sata i 6 sati ujutro. Odlazak u krevet u 23 sata, u ponoć ili u jedan sat poslije ponoći, vrlo je štetan za ljudsko zdravlje i direktan je uzrok mnogih modernih “bolesti ubojica”, poput bolesti srca i raka. Ukoliko obratimo pažnju na historiju islama, uvidjet ćemo da Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, i ashabi nisu bdjeli noću, pričajući i sijeleći, nego su nedugo nakon jacija-namaza odlazili na počinak. Buhari i Muslim bilježe hadis koji prenosi Ebu Berza i u kojem se navodi: “Božiji Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, smatrao je pokuđenim da se spava prije jacije i da se sijeli poslije nje.”

Naša tijela treba da slijede prirodne zakone. Ako mi prekršimo te zakone – ne treba nikog drugog da krivimo. Priroda djeluje i kreće se prema preciznim ritmičkim krugovima koji se nalaze pod utjecajem Zemljine rotacije, Sunca i Mjeseca. Svakoga dana Sunce se diže i spušta, sezone se mijenjaju, Mjesec i okeanske plime se uzdižu i padaju. Funkcije spavanja i budnosti dio su tog ritma. U prirodi nalazimo da su životinje i biljke budne i spavaju u skladu s tim ritmom. Ljudska bića također imaju prirodni ritam.

Naša tijela funkcioniraju prema prirodnim krugovima, tjelesni ritam obično je nazvan unutarnji sat tijela ili biološki sat. Poremećaji prirodnih funkcija našeg biološkog sata, izazvani nepravilnim navikama i nepravilnim spavanjem, uzrokuju različita oboljenja. Kada su naša tijela izvan ravnoteže, ništa nam ne djeluje normalno. To je zato što hormoni, hemikalije i neurotransmiteri, koji određuju naše nivoe energije, vitalnosti i kako se osjećamo, spavamo i jedemo, nisu sinhronizirani. Drugim riječima, mi smo neuravnoteženi.

Prije raširene upotrebe struje, što je bilo izraženo u selima prije pedeset godina, ljudi su odlazili u krevet odmah nakon zalaska sunca, kao što rade i mnoge životinje, i što je priroda namijenila ljudima. Najbolji sati spavanja za vaše tijelo jesu između 22 sata i 6 sati ujutro.

To je vrijeme u kojemu je vaše tijelo programirano da radi prema putanji Sunca i 24-satnom prirodnom kruženju unutarnjeg tjelesnog sata – i to je izvan naše kontrole. Tokom tog vremena (22 sata – 6 sati ujutro) ljudsko je tijelo predodređeno da bude u stanju odmora, popravaka i detoksikacije (izbacivanje suvišnih proizvoda i otrova) i obnove.

Ako se krećemo nasuprot prirodnom redu i dizajnu našeg tijela, platit ćemo cijenu u različitim bolestima i problemima. Naprimjer, ako je vaše tijelo preopterećeno probavljanjem teškog obroka ili ste budni dokasno (nakon 22 sata navečer) radeći, igrajući se, gledajući TV ili kompjuter, vaše se tijelo ne odmara.

Također, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, preporučivao je, kao što je i sam radio, da se legne na desnu stranu, a to se temelji, između ostalog, i na zdravstvenim razlozima, jer je za tijelo daleko zdravije spavanje na desnoj strani. Naime, mnogi učenjaci tvrde da je mnogo bolje leći, u početku, kako i hadis nalaže, na desnu stranu, a onda kasnije leći na lijevu stranu. Naučnici ističu da ležanje prvo na desnoj strani spusti i složi hranu, a nakon toga ležanje na lijevoj strani doprinosi jetri i drugim organima da bolje probave hranu i učine je korisnijom za tijelo. Zatim, Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, upozoravao je one koje je vidio da spavaju na stomaku, govoreći im da je to položaj u kojem će biti stanovnici Džehennema i da Uzvišeni Allah ne voli takav položaj prilikom spavanja. Isto tako, savremena medicina dokazala je da je takav način spavanja uistinu štetan za čovjeka i njegovo zdravlje.

Informativni islamski časopiss El-Asr (www.el-asr.com)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta