Odgovori

Nafila namaz za vrijeme hutbe

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Da li je dopusteno klanjati nafila-namaz dok imam drzi hutbu?

Odgovor:

Kada je rijec o namazu za vrijeme hutbe, to je, po vecini islamskih ucenjeka legitimno. Imam Muslim zabiljezio je slijedece Poslanikove sallahu alejhi we sellem, rijeci: “Ko dodje u dzamiju petkom dok imam drzi hutbu, neka klanja dva rekata“. Hadis je jasan i ne moze se metaforicki protumaciti. Sta vise, Vjerovijesnik, sallahu alejhi we sellem, naredjivao je klanjanje tehijjetul-mesdjida cak i za vrijeme hutbe. Naime, Buharija i Muslim zabiljezili su predanje u kojem stoji da je Sulejk Gatafani usao u dzamiju i sjeo dok je Poslanik, sallahu alejhi we sellem, drzao hutbu. Resulullah, sallahu alejhi we sellem, upitao ga je: ” Jesi li klanjao?”, “Nisam”, odgovorio je Sulejk, pa mu Poslanik, sallahu alejhi we sellem, naredi:”Klanjaj!”.

Neke predaje spominju da je Poslanik, sallahu alejhi we sellem, prestao sa hutbom dok Sulejk nije zavrsio namaz, ali je njihova autentisnost sporna. Naprotiv, imam Tirmizi zabiljezio je preko Ebu Seida Hudrija, radijallahu anhu, da je Sulejk klanjao, a Poslanik, sallahu alejhi we sellem, nastavio sa hutbom. Predanja u koji stoji da za vrijeme hutbe ne treba klanjati nisu vjerodostojna. O propisu tehijjatul-mesdjida opsirnije smo govorili u knjizi, Dzuma-namaz, strana 107.

Odgovorio mr. Safet Kuduzovic

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta