Odgovori

Ne mogu da klanjam u džematu zbog aritmije srca, da li mi je namaz ispravan?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PITANJE: Selam alejkum, Hvala Allahu na uputi, klanjam već dvije godine. U zadnje vrijeme ne mogu uvijek da prisustvujem namazu u džematu jer imam problem sa aritmijom, puls mi ide preko 130. Mnogo mi je žao i muči me to što ne mogu da klanjam sa braćom u džematu, jer mi se dešavalo da mi dođe teško na jaciji jer tada imam uči najduže sure. Kada ne klanjam u džematu, klanjam sa ocem i sinom kući. Interesuje me dragi brate, da li je moj namaz kući ispravan ?
Da vas Allah obilato nagradi.

ODGOVOR: Ve alejkumusselam! Hvala Allahu Gospodaru svjetova, salavat i selam na Poslanika Njegova a zatim:
Tvoj namaz kući je ispravan ali možeš biti griješan što ne ideš u džamiju ako si od nje udaljen onoliko koliko bi mogao čuti ezan koji se uči glasom. Tvoja aritmija pri slušanju Kur’ana u namazu može ukazivati na džinsko-šejtansko djelovanje pa te savjetujem da se provjeriš kod nekoga ko ispravno uči rukju. Također, ako je razlog medicinske prirode onda je namaz ispravan, a nemaš ni grijeha ma koliko mesdžid bio blizu tvoje kuće (stana).
Allah najbolje zna.

Na pitanje odgovorio Jasmin Durić, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta