Poučne priče i tekstovi

Neizmjerna Allahova milost

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Navodi se u knjigama selefu-s-salihina predaja da je za vrijeme Musa, alejhisselam, živio čovjek koji je činio grijehe 40 godina. Jedne godine je zavladala velika suša i izišli su svi zajedno sa Musa, alejhisselam, i dovili Allahu s.w.t. da spusti kišu, ali kiša nije silazila. Zatim se Musa, alejhisselam, obrati Allahu s.w.t. sa riječima: “Gospodaru, navikao si me da mi uslišavaš moje dove”. (Kao da je svojim riječima rekao: Gospodaru, Ti si toliko milostiv i plemenit) Allah s.w.t.mu je odgovorio: “O Musa, kišu nisam spustio jer između vas ima moj rob koji je činio grijehe 40 godina i zbog njegovog griješenja ste bili uskraćeni kiše”.”Gospodaru, šta da uradimo?”

“Neka iziđe i napusti vas, jer njegovo prisustvo zabranjuje milost”. Zatim se Musa, alejhisselam, obratio svome narodu: “O sinovi Israilovi, među nama se nalazi neko ko čini grijehe 40 godina i zbog njegovog prisustva, Allah nam neće spustiti kišu, pa neka nas napusti kako bi nam Allah spustio kišu”. Taj čovjek je pogledao sa lijeve, pa sa desne strane, niko nije izlazio i shvatio je da je on taj jedini koji je veliki griješnik. Šta je uradio? Otpočeo je dozivati svoga Gospodara govoreći: “Gospodaru moj, ako iziđem osramotiću se, a ako ostanem umrijt ćemo od gladi. Gospodaru, pokrij moju sramotu, a ja Ti obećavam da se nikad više neću vratiti na svoj grijeh! Ja Ti se kajem, Gospodaru moj”! Nije ni izgovorio te rijeći, a jaka kiša je otpočela padati i sve tako dok nije prestala.

Kada je prestala, Musa, alejhisselam, se obrati Allahu: “Moj Gospodaru, zar mi nisi rekao da nećes spustiti kišu sve dok ne iziđe griješnik i ne napusti nas, a to se nije desilo”? Allah s.w.t. mu odgovara: “O Musa, kišu sam spustio iz radosti zbog tewbe/pokajanja Moga roba koji je činio grijehe 40 godina”. (Samo trenutak je trebao da se njegov život promjene, trenutak da svi ožive nakon velike suše, da ostavi grijeh koji je činio 40 godina…) Musa, alejhisselam, reče: “Gospodaru,reci mi koje on da se veselimo zbog njega”. Allah s.w.t.odgovara Musau, alejhisselam; ”O Musa, 40 godina je griješio i ja sam ga prikrivao, pa zar na dan njegova pokajanja da ga osramotim?”

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta