Odgovori

Nepravde od strane muža

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje: Selam alejkum, Ako možete molim vas odgovoriti muči me ovo pitanje. Ako žena trpi nepravednog muža ili nevjernika zbog svoje djece, hoće li ona biti nagrađena za to ili je to samo na njenu štetu. I da li taj čovjek kod nje ima sva prava muža. Hvala unaprijed.

Odgovor: Pitanje nije dovoljno jasno da bi se na njega dao precizan odgovor. Kao prvo, vi spominjete muža „nepravednog ili nevjernika“. Među njima je velika razlika. Da li je vaš muž samo „nepravedan“ ili je i „nevjernik“ i „nepravedan“? Ovo su krupne riječi i ne treba se sa njima igrati. Pretpostavljam da znate šta se podrazumijeva pod ovim riječima.

Ako je samo nepravedan prema vama, onda tu nepravdu trebate pokušati otkloniti i boriti se protiv nje. Ako se ne možete izboriti za pravdu i ne možete podnositi takav život, onda vi imate pravo da se oslobodite bračne veze tako što ćete zatražiti razvod braka i mužu vratiti vjenčani dar „mehr“ koji vam je on dao. Islam ne podržava trpljenje nepravde. Ovo kažem pod uvjetom da se zaista radi o nepravdi koju musliman ne smije trpiti. (A vi niste spomenuli koji vid nepravde vam on čini).

A ako je vaš muž nevjernik, onda biste trebali znati da muslimanka ne može živjeti u braku s čovjekom koji je nevjernik. Bojim se da su to previše slobodne kvalifikacije s vaše strane. Zbog toga bih vas zamolio da ako se budete ponovo javljali, da mi malo podrobnije pojasnite vašu situaciju. Ovo nije dovoljno. Muslimanka će biti nagrađena zato što sluša svog muža pa čak i ako ga ne voli. Ne znam šta znači vaše trpljenje nepravde „zbog svoje djece“. I to biste mi morali pojasniti. Da li ste žrtvovali slobodu u braku zbog djece? Ili trpite nasilje radi mira u kući i da bi djeca imali i babu i majku, barem prividno? Molim vas, budite malo konkretniji pa će i odgovor biti konkretniji.

Hfz.  Senaid Zajimović

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta