Poučne priče i tekstovi

O kurbanu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

1. Definicija kurbana

Kurban je ovca koja se ujutro na Kurban-bajram kolje u cilju stjecanja Allahove dz.s. bliskosti i naklonosti.

2. Propisanost kurbana

Zaklati kurban je sunne-vadzibe za svaku muslimansku porodicu koja je to u mogucnosti. Klanje kurbana je propisano rijecima Uzvisenog: “Zato se Gospodaru svome moli i kurban kolji!” (El-Kevser, 2) i rijecima Poslanika s.a.w.s.:“Onaj ko je (kurban) zaklao prije bajram-namaza, neka ga ponovo zakolje!” (Muttefekun alejhi)

Od Ebu Ejjuba Ensarije, r.a., se prenosi da je rekao :“U doba Allahova Poslanika s.a.w.s. domacin je klao kurban za sebe i za svoje ukucane.” (Tirmizi i kaze da je sahih)

3. Vrijednost kurbana

Klanje kurbana ima svoju veliku vrijednost. To najbolje potvrdjuju Poslanikove s.a.w.s. rijeci:

“Covjek na Kurban-bajram, ne moze nista draze Allahu uraditi, nego sto je pustiti krv (kurbana). Ona (tj. zaklana zivotina) ce na Sudnjem danu doci sa svojim rogovima, papcima i runom (dlakom). Kurbanska krv stigne prije do Allaha s.w.t. nego sto padne na zemlju. Zato se i vi radujte kurbanu!” (Ibn Madze i Tirmizi. Tirmizi ga ocjenjuje kao hasen-garib)

Upitan: Sta su ovi kurbani? – Allahov Poslanik s.a.w.s. je odgovorio: Sunnet vaseg oca Ibrahima. Upitan: A sta mi od njih imamo? – odgovorio je: Za svaku njihovu dlaku po jedan sevab. Upitan: A sta je sa runom? – Allahov Poslanik s.a.w.s. je odgovorio: Za svaku dlaku runa po jedan sevab.” (Ibn Madze i Tirmizi i kaze da je hasen)

4. Smisao kurbana

Smisao klanja kurbana, izmedju ostalog, se ogleda i u sljedecem:

4.1. Sto se kroz klanje kurbana postize Allahova bliskost i naklonost. U tom smislu su i rijeci Uzvisenog:

“Zato se Gospodaru svome moli i kurban kolji!” (El-Kevser, 2)

“Reci: ‘Klanjanje moje, i obredi moji, i zivot moj, i smrt moja doista su posveceni Allahu, Gospodaru svjetova, koji nema saucesnika…” (El-En’am, 162-163)

Pod obredima se ovdje misli na klanje kurbana kao cin postizanja Allahove bliskosti i naklonosti.

4.2. Ozivljavanju sunneta vodje pravovjernih, Allahova prisnog prijatelja i poslanika, Ibrahima, a.s., kome je (u snu) Allah naredio da, kao kurban, zrtvuje svoga sina Ismaila, a.s., potom mu ga, (kada ga je posao zrtvovati), zamjenio (po meleku poslanim) ovnom. U tom su smislu i rijeci Uzvisenog:

“…i kurbanom velikim ga iskupismo.” (Es-Saffat, 107)

4.3. Svojevrsno priustenje izobilja mesa na Bajram, kako za celjad tako i za siromahe.

4.4. Svojevrsan vid zahvale Allahu na Njegovim blagodatima datim covjeku u stoci. U tom smislu su i rijeci Uzvisenog:

“…jedite ih, a nahranite i onoga koji ne prosi a i onoga koji prosi; tako smo vam ih potcinili da biste zahvalni bili. Do Allaha nece doprijeti meso njihovo i krv njihova, ali ce Mu stici iskreno ucinjena dobra djela vasa.” (El-Hadzdz, 36-37)

5. Propisi vezani za kurban

***

5.4. Vrijeme klanja kurbana

Vrijeme klanja kurbana nastupa ujutro, poslije klanjanja bajram-namaza. Otuda kurban zaklan prije klanjanja bajram-namaza, ni u kom slucaju ne moze biti ispravan. Uostalom, to potvrdjuju i Poslanikove s.a.w.s. rijeci: “Ko kurban zakolje prije bajram-namaza, zaklao ga je radi sebe, a ko ga zakolje poslije namaza, prinio je pravu zrtvu i potrefio pravi muslimanski obicaj.” (Buharija)

Ukoliko neko ne stigne zaklati kurban prvi dan Bajrama, moze ga zaklati drugi, pa i treci dan Bajrama, jer se od Poslanika s.a.w.s. prenosi da je rekao: “Svi dani donosenje tekbira (ejjamu-t-tesrik) su za klanje (kurbana).” (Ahmed)

5.5. Sta je prilikom klanja kurbana mustehab?

Prilikom klanja lijepo je (mustehab) kurban okrenuti prema Kibli i prouciti: Inni vedzdzehtu vedzhije lillezi fetare-s-semavati ve-l-erda hanifen ve ma ene mine-l-mušrikin. (En-En’am, 79)

Ja okrecem lice svoje, kao pravi vjernik, prema Onome koji je nebesa i Zemlju stvorio, ja nisam od onih koji Njemu druge ravnim smatraju.

Inne salati ve nusuki ve mahjaje ve memati lillahi rabbi-l-‘alemin! La šerike lehu ve bi zalike umirtu ve ene evvelu-l-muslimin! (El-En’am, 162-163)

Klanjanje moje, i obredi moji, i zivot moj, i smrt moja doista su posveceni Allahu, Gospodaru svjetova, koji nema saucesnika; to mi je naredjeno i ja sam prvi musliman.

Kada se kurban podje preklati, treba prouciti: “Bissmillahi, Allahu ekber! Allahumme haza minke ve leke!

U ime Allaha! Allah je najveci! Allahu ovo je od Tebe i Tebi!

5.6. Povjeravanje klanja kurbana drugom

Najbolje je (mustehab) da svako svoj kurban licno prekolje. Madjutim, svi se islamski pravnici slazu da se klanje kurbana moze povjeriti i drugoj osobi i da je tako zaklan kurban u potpunosti ispravan.

5.7. Podjela kurbanskog mesa

Mustehab je kurbansko meso podjeliti na tri djela:

– Dio za potrebe ukucana,
– Dio kao sadaku podjeliti siromasima i
– Dio pokloniti prijateljima (i komsijama)

U tom smislu su i Poslanikove s.a.w.s. rijeci: “Jedite, pohranite i podijelite!” (Muttefekun ‘alejhi)

Dozvoljeno je sve kurbansko meso podijeliti kao sadaku, isto kao sto je dozvoljeno svega ga zadrzati za kucne potrebe i nista od njega ne podijeliti.

***

5.10. Sta onaj ko je naumio zaklati kurban treba izbjegavati?

Onome ko je naumio zaklati kurban strogo je pokudjeno sisati se i rezati nokte, od pocetka mjeseca zul-hidzdzeta, pa sve dok ne zakolje kurban, jer je Allahov Poslanik s.a.w.s. rekao: “Kada ugledate mladjak od zul-hidzdzeta, neka . ukoliko neko od vas zeli zaklati kurban – ne dira kosu ni nokte sve dok ne zakolje kurban.” (Muttefekun ‘alejhi)

Izvor: Put pravog muslimana

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta