Poučne priče i tekstovi

Oni su nam uzor (III-dio)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Halifi Omeru, r.a., stize jedna delegacija povjerljivih ljudi sa podrucja Homsa, pa im on rece : “Napisite mi imena siromaha u vasem mjestu kako bih im koliko-toliko pomogao”. Oni mu dadose spisak na kojem bijase ime toga i toga i ime Se’ida ibn Amira. Omer upita: “Koji je to Se’id ibn Amir? Rekose: “to je nas emir-namjesnik. – Pa zar je vas….

…namjesnik siromah? – Da – rekose. Tako nam Allaha, prodje puno dana, a u njegovoj kuci se nikako vatra ne nalozi radi kuhanja.” Omer r.a. zaplaka tako da mu suze nakvasise bradu, a onda uze hiljadu dinara koje stavi u kesu i rece: “Poselamite ga od mene i recite mu:”Vladar pravovjernih ti je poslao ovaj imetak da se potpomognes u rjesavanju svojih potrepstina.” Kada Se’id ibn Amir, r.a., primi taj novac on ga podjelipotrebnima.

Jedne druge prilike mu Omer, r.a, posla ponovo hiljadu dinara, pa kad to vidje Se’idova zena, r.a, rece:”Hvala Allahu koji nam je pomogao da nas ti vise ne moras sluziti. Kupi nam namirnica i kupi nam slugu za te pare.” On joj rece: ” A sta mislis da ucinimo nesto sto je bolje od toga?” Ona upita: ” A sta je to?” Se’id, r.a., odgovori:” Dat cemo ih onome ko ce nam ih ponovo vratiti, i to onda kada nam bude najpotrebnije” – rece on. “A kako to” – upita ga zena. On joj rece: “Uzajmit cemo lijepi zajam Allahu, a On ce nam to vratiti.” Ona se slozi :”Da, neka te Allah nagradi.”

Se’id napusti mjesto gdje je sjedio, sve dok nije rasporedio sve dinare u kese, a onda rece jednom od svojuh ukucana: ” Odnesi ovo udovici toga i toga, zatim jetimima tog i tog, i onda tim i tim siromasima i potrebnima….”

*******************************************************

Kad se, nakon velike pobjede muslimana, okoncala bitka na Jermuku, na popristu su lezala tri tesko ranjena mudzahida. Bili su to: Haris ibn Hisam, r.a, Ajjas ibn Ebi Rebi,r.a., i Ikrime ibn Ebi Dzahl, r.a. . Haris zatrazi vode da se napije, pa kad mu donesose, u njega pogleda Ikrime, te se Haris na napi, nego rece: “Dajte prvo njemu”. Kad dodjose do njega nadjose ga mrtvog.

Zatim se vratise njegovoj dvojici drugova, pa ih nadjose a i oni preselili na onaj svijet, neka je Allah zadovoljan sa svima njima i neka ih napoji sa Kewser izvora, tako da vise nikada ne ozedne.

******************************************************

Dodje jedanput neki covjek kod Ebu Zerra, r.a., pa poce da razgleda na sve strane ne vidjevsi u kuci nikakve hrane niti pokucstva.Pa covjek upita: “O Ebu Zerre, gdje su vam stvari i hrana?” “Imamo mi drugu kucu” – odgovori Ebu Zerr, misleci na ahiret- “pa tamo saljemo ono sto sto nam je najvrednije.”

Covjek shvati na sta cilja Ebu Zerr pa rece: “Ali ipak moras imati nesto dok si u ovoj kuci” – misleci na dunjaluk. Ebu Zerr mu odgovori: “Gospodar (Allah) ove kuce nas nece dugo u njoj ostaviti.”

Iz knjige: “Iz zivota ashaba”

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta