Zdravlje

(O)smijehom protiv stresa

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Želite li znati brz, jednostavan i besplatan način oslobađanja od stresa? Istraživanja su pokazala da je smijeh koristan za ljudski organizam na mnogim razinama. Između ostalog smanjuje razinu stresa, snižava krvni tlak i jača imunološki sustav.

Kako nam osmijeh može koristiti?

Podiže raspoloženje i pomaže našem imunološkom sustavu. Nekad osmijeh bude posljedica dobrog raspoloženja, a ponekad i sam osmijeh može biti uzrokom dobrog raspoloženja. Znate li da čak i “lažni” osmijeh ima pozitivan učinak na mentalno i opće zdravlje?

Urađene su mnoge studije o komunikaciji između mozga i imunološkog sustava, koje pokazuju da se mozak povezuje s imunološkim organima. Naše raspoloženje i misli mogu itekako utjecati na naš imunološki sustav, kako pozitivno tako i negativno. Kada se osjećate potišteno, osmijeh vam može promijeniti raspoloženje! Smijeh direktno utječe na način da oslobađa neurotransmitere, endorfine, serotonin i dopamin koji su prirodna „sredstva“ za ublažavanje bolova, takozvani „hormoni sreće“, koji uzrokuju da se osjećamo lijepo i sretno.

Ovi hormoni “varaju” vaše tijelo da se osjeća sretnije, a niska razina tih hormona dokazano je povezana s depresijom i tjeskobom. Stoga, kada se smiješimo, naš mozak misli da smo sretni. To znači da čak i ako to možda radimo samo da bismo promijenili raspoloženje, to zaista djeluje.

Niko od nas ne voli biti pod stresom, a gotovo svi smo se našli barem nekad u stresnoj situaciji. Znamo da stres može biti opasan bilo da je akutni ili kronični. On smanjuje našu percepciju, te loše utječe psihički i fizički, a slabi i imunološki sustav. Kad se suočavamo sa nekom vrstom stresa, tijelo odmah pokreće „akciju“, odnosno obrambeni mehanizam. Smijeh, s druge strane, povećava našu pozornost i djeluje smirujuće, a također i usporava rad srca šta srcu omogućava da radi normalno i bez preopterećenja.

Sunnet Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem

Iz hadisa znamo da je osmjeh oblik dobročinstva. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem koji je uvijek bio vedrog lica, za osmijeh je rekao: Osmjeh je sadaka.  (Tirmizi)

Kako je umjerenost bitna u svemu, trebamo napomenuti da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, iako se volio smijati, korio grohoto i prekomjerno smijanje, šta možemo vidjeti u slijedećem hadisu u kojem je rekao: Nemojte se pretjerano smijati, jer pretjeran smijeh umrtvljuje srce.(Ibn Madže)

Na kraju, bilo da se smiješimo ili nekome uzvratimo osmijeh, ovo je brz i jednostavan način da zaradite sevape i učinite dobro djelo za taj dan 😊

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta