Poučne priče i tekstovi

Ovo je tvoj Gospodar

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Allah, dz.s., je objavio Davudu, a.s.,: “O Davude, kada bi znali oni koji se od Mene okrecu za Moju ceznju za njihovim povratkom Meni i za Moju zelju da se pokaju, istopili bi se od ceznje za Mnom. O Davude, ovo je Moja zelja onima koji se okrecu od Mene, a kakva je tek…

Moja ljubav prema onima koji hrle Meni.”

************************

Prica nas vjerovjesnik Muhammed, saws, o covjeku koji ce doci na Sudnji dan, pa ce Allah Uzviseni narediti svojim melekima da mu uklone neke velike grijehe. Bit ce receno tom covjeku: “Citaj knjigu svojih djela, o Moj robe!” Citat ce knjigu i naci mnogo grijeha, koji se ne mogu prebrojati. Covjek ce pomisliti da je propao i pocrnit ce mu lice. Tada ce mu Allah, swt, reci: “Citaj svoje grijehe ponovo, o Moj robe! Zar se nisi pokajao?”

Pa ce se sjetiti da se pokajao, i reci ce: “Naravno, Gospodaru, pokajao sam se. Pokajao sam se, o Gospodaru.” Ponovo ce procitati svoje grijehe i vidjet ce da su se grijesi pretvorili u dobra djela. Rob ce se obratiti svom Gospodaru: “Gospodaru, zaista ja imam jos grijeha i dobro ih se sjecam!” – Dok je Vjerovjesnik, saws, ovo pricao, smijao se toliko da su mu se zubi vidjeli.

**************************

Rekao je Uzviseni: ” Između Mene i džina i ljudi događa se nešto krupno. Ja ih stvaram, a obožava se neko mimo Mene, opskrbu im dajem, a drugom se zahvaljuje. Moje dobro se spušta ljudima, a njihovo zlo se podiže Meni. Ukazujem im ljubav preko Svojih blagodati, iako sam Ja potpuno neovisan od njih, a oni činjenjem grijeha pokazuju mržnju prema Meni, a od Mene najviše ovise. Moji robovi se teškim grijesima bore protiv mene, a Ja ih u posteljama čuvam .

Ko krene prema Meni, Ja ga dočekam izdaleka, a ko se okrene od Mene, Ja ga pozovem izbliza. Ko nešto radi Mene ostavi, Ja ga darujem boljim od onoga što je ostavio. Oni koji Me se zikrom sjećaju, Meni su blizu. Onima koji zahvaljuju, Ja ću dati još više. Onima koji su pokorni, Ja ću dati posebne počasti. One koji su mi neposlušni, neću obeshrabriti u pogledu Svoje milosti. Ako mi se pokaju, pa Ja sam njihov voljeni. Ja zaista volim one koji se često i mnogo kaju i koji se često čiste. A ako mi se ne pokaju, pa Ja sam njihov liječnik. Iskušam ih kušnjama kako bi ih očistio od mahana.

Ko Mi dadne prednost nad drugima, I ja njemu dadnem prednost nad drugima. Dobro djelo vrjednujem od deset do sedam stotina puta, pa i mnogo više A loše djelo pišem samo kao jedno učinjeno. Ako se za njega pokaje i od Mene zatraži oprost, Ja mu oprostim.

Moja milost je veća od Moje srdžbe. Moja blagost je veća od srdžbe, a Moj oprost je veći od Moje kazne. Ja sam milostiviji Svome robu nego majka svome djetetu. Kad god mi dođeš, primit ću te. Ako Mi dođeš noću, prihvatam te. Ako mi dođeš danju, opet te primam. Ako Mi se primakneš koliko pedalj, Ja se tebi primaknem koliko rukohvat. Ako ti ideš običnim hodom, Ja žurim prema tebi.

Kad bi Mi došao sa grijesima kolika je cijela Zemlja, a potom Me sreo ne pripisujući meni druga, Ja bih ti došao sa oprostom kolika je Zemlja. Kad bi tvoji grijesi napunili nebesa, a potom od Mene oprost zatražio, Ja bih ti oprostio. Ima li iko milostiviji i plemenitiji od Mene?”

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta