Zdravlje

Pet razloga zbog čega treba trenirati barem 30 minuta dnevno

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ovdje ćemo navesti pet prednosti koje 30 minuta fizičke aktivnosti dnevno ima za vaše fizičko i mentalno zdravlje:

1. SMANJUJE RIZIK OD BOLOVA U MIŠIĆIMA I ZGLOBOVIMA

Bol u mišićima i zglobovima može se pojaviti kada opterećenje na djelovima tijela postane preveliko na duži period, na primjer nakon dugog mirovanja. Problemi s bolovima u mišićima i zglobovima vrlo su čest uzrok bolovanja u nordijskim zemljama. Savjet ako puno sjedite je da ponekad ustanete i napravite neke jednostavne pokrete koji mogu povećati cirkulaciju krvi u tijelu, poboljšati pokretljivost mišića i zglobova i rasteretiti tijelo. Ne zaboravite trening u teretani i ovakvi treninzi se preporučuju najmanje dva puta sedmično.

2. SMANJUJE RIZIK OD KARDIOVASKULARNIH BOLESTI

Istraživanja pokazuju da 30 minuta tjelesne aktivnosti dnevno smanjuje rizik od pretilosti, što zauzvrat smanjuje rizik od oboljenja poput visokog kolesterola, visokog krvnog tlaka i srčanog udara. Da biste spriječili kardiovaskularne bolesti, posebno je dobro ako tri puta sedmično izvodite aktivnost koja povećava broj otkucaja srca i jača srce.

3. ŠTITI OD DEPRESIJE I DEMENCIJE

Aktivan život može vas zaštititi od depresije i demencije. Jeste li znali da samo sat hoda sedmično može spriječiti depresiju? Šetanje pola sata dnevno također smanjuje rizik od demencije do 50 posto.

4. ČETIRI MINUTE FIZIČKE AKTIVNOSTI DOVOLJNO JE DA SE FOKUSIRATE SAT VREMENA POSLIJE

Mozak je jedan od organa koji se najviše stimuliše tjelesnom aktivnošću, s nizom pozitivnih učinaka na učenje, pamćenje, kreativnost, koncentraciju, inteligenciju i sposobnost suočavanja sa stresom. Sa samo 4 minute fizičke aktivnosti poboljšavate svoju sposobnost koncentracije sljedećih sat vremena. Stoga je dobro napraviti kratku pauzu na poslu sa nekom fizičkom aktivnošću kako bi sebi olakšali ostatak radnog dana.

5. VJEŽBA VAS ČINI SREĆNIM

Tjelesna aktivnost također ima neposredan učinak na mozak u obliku oslobađanja endorfina i dopamina, što daje svojevrsni osjećaj sreće i više energije. U danima kada se osjećate dodatno nemotivirano je dobra ideja dodati kratku pauzu za trening kako biste podigli raspoloženje.

Izvor: sats.se
Prevod sa švedskog: N-um.com

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta