Rekaik

Poniznost je odlika velikana

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

🔹Nit’ si Omer, od kojeg su strahovali bizantijska vojska i šejtanska flotila, pa da sudiš ljudima bez pardona, zavodeći mir po tuđim avlijama. Ako nisi svoj rusvaj pospremio/la, zar misliš da ćeš tuđi uspjeti dovesti “pod konac” ?!

🔹Nit’ si Ummu Ammar, da za šehadet gineš, sa bebom ispod srca, pa da dižeš ruke pokušavajući “dotaći zvijezde” (dičeći se onime što, svakako, ne bi postigla bez pomoći Gospodara svoga) svojim dlanovima zbog postignutog ovodunjalučkog sitniša. Bar (u) pola njene žrtve podnesi, pa onda ponosno sebi zaplešći. Slobodno, ali nemo’ samo reći: “Mi živimo u drugom vaktu.” Žrtva je žrtva, ovako ili onako. Poštuj ono što imaš i budi bolja danas zbog onoga što dolazi sutra, budi predvodnica dobra, takmičeći se u stjecanju znanja i gomilanju trajnih djela, a ne u sakupljanju haljina i dukata !

🔹Nit’ si Saad Ibn Ebi Vekkas, koji je, nakon rušenja Kisrinih dvora, ušao unutra sa pobjedničkim stavom i tekbirom na usnama, pa da danonoćno brujiš o svojim uspjesima, prigovorajući drugima za nespretnost u životnim okolnostima. Ma koliko da savladaš vještina, i da pokupiš vrijednih diploma, znaj da ima neko kome je data veća blagodat od svega toga. Sjeti se Musaa, alejhis – selama, i njegovog briljantnog intelekta, ali baš tada mu se stavlja do znanja, da postoji neko pametniji od njega – Hidr, alejhis – selam.

🔹Nit’ si Halid Ibn Velid koji je ostavio svoj otisak u vremenu, o kojem će pričati potonje generacije, zbog iskrenosti i djela koje je odgovorno ponio, pa da drugima daješ lekcije o životu. Ne pričaj dok ne budeš upitan za savjet, to je receptura poslije čije pripreme ćeš ubrati plodove mudrosti. Nit’ starijeg precijeni, nit’ mlađeg podcijeni. Živi skromno i nenametljivo, u tome i jeste tvoja veličina, brate i sestro.

Znam da zvuči minorno, možda i suvišno, jer ovaj tekst je pisan od nekog iz mase, nebitnog, ali taj neko vam želi da večerašnju noć provedete sa krucijalnim pitanjima iznad glave:

“Gdje sam to ja? Šta želim postići sa trudom koji ulažem u sebe, u ljude, u ovaj život koji traje koliko uzdah? Šta želim biti kroz koju godinu, i zbog koga to želim? Šta mi znači biti dio ovog ummeta? Šta želim pružiti istom?…”

Jer, vallahi, ako nemaš planove za ummet, za muslimane, za prosperitet ove da’we, za kolektivni napredak, onda sav tvoj trud nema smisao, niti ima u njemu istinskog zadovoljstva !

Samoobračun je dobar početak za svaki novi dan, za novu stranicu svog života, stoga – razmisli šta želiš da se nađe na tvojoj vagi dobrih djela. A, pametnom je i išaret dosta.

Sažetak: Ma koliko uspjeha postigli u životu, i ma kakve domašaje imali; znajte da nećete prosperirati osim na način na koji su prosperirali bolji od nas. Selefus – salih.
Ma koliko da te ugled “udari” u glavu, znaj da postoje uspjesi koji zavređuju veću pažnju.
Ponizite se, da bi mogli uzdignutog čela da hodate. Ponizite se, jer poniznost je odlika velikana.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta